Miekkamies pääsee kansien väliin

Museoviraston kenttäpalvelut suunnittelee julkaisusarjaa, joka kertoo viime syksyn Janakkalan miekkamiehestä. Miekkamiehenä tunnettu varhaisen keskiajan ruumishautalöytö houkuttelee Suomeen jopa ulkomaisia tutkijoita.

kulttuuri
Haudasta löytyi päällekkäin asetettuna lähes 120 cm pitkä ristiretkiaikainen ja viikinkiaikainen miekka
Haudasta löytyi päällekkäin asetettuna lähes 120 cm pitkä ristiretkiaikainen (vas.) ja viikinkiaikainen miekka Janne Rantanen / Museovirasto / Yle

Vuoden lopulla on todennäköisesti tarjolla jo uutta koottua tietoa Kanta-Hämeen esihistoriasta ja muinaislöydöistä. Varhaisen keskiajan ruumishautalöytö Janakkalan Hyvikkälästä on osoittautunut tieteelle arvokkaaksi.

– Kahden eri aikakauden miekan kanssa haudattu vainaja on kiinnostanut laajemminkin tiedemaailmaa, sanoo tutkija Simo Vanhatalo. Se on runsaiden yhteydenottojen lisäksi houkutellut Museovirastoon myös ulkomaisia tutkijoita.

Parhaillaan Museovirasto etsii lisätutkimuksia varten yhteistyökumppaneita, joiden avulla mm. dna:n perusteella voidaan jäljittää vainajan alkuperää. Haudasta tehtävien analyysien avulla voidaan tutkia myös ristiretkiajan sekä esihistoriallisen ja historiallisen ajan taitteen hautausrituaaleja.

Tutkija Simo Vanhatalo luennoi torstaina 20.3. Janakkalan pääkirjastossa Hyvikkälän miekkamiehestä klo 17.30:__mikä on miekkamiehen tarina ja tutkimuksen vaiheet Ihminen - valta - raha -luentosarjassa.