Markkinoilla tavataan kaukaisia kauppiaita ja vanhoja tuttuja

Perinteiset markkinat ovat sekä muuttuneet että säilyneet. Toreille tulee paitsi kiertäviä kotimaisia myyjiä, myös yhä useammin ulkomaisia kauppiaita. Markkinat ovat kuitenkin säilyttäneet merkityksensä kohtaamispaikkana. Maalismarkkinoita pidetään Savonlinnassa nyt keskiviikkona ja torstaina.

torikauppa
Torivalvoja Tuomo Manninen.
Markkinoilla paikalliset myyjät ovat pieni vähemmistö, sanoo torivalvoja Tuomo Manninen.Adam Bellgrau / Yle

Vaikka tori on ennen muuta jokaisen kaupungin omien tuottajien paikka, ovat markkinat kiertävien markkina-ammattilaisten tapahtuma. Savonlinnan maalismarkkinoillakaan juuri paikallisia kauppiaita näy.

- Normaalin toripäivään nähden hyvin vähän, että kyllä täällä on ihan muualta tullutta tavaraa. Aika paljon tulee esimerkiksi pärekoreja ja tällaisia tulee Virosta. Kyllä ei näiltä markkinoilta löydy ketään sellaista, joka itse tekisi ja olisi savonlinnalainen käsityöläinen. Heinäkuussa kauppiaista on savonlinnalaisia noin 75 prosenttia, sanoo torivalvoja Tuomo Manninen.

Ennen Savonlinnan markkinoilla oli tuotteitaan kauppaamassa esimerkiksi seudun talonpoikia. Vieraat kauppiaat tulivat Kuopiosta, Mikkelistä ja Viipurista. Tällä kertaa kotimaiset myyjät ovat saaneet seuraa ainakin Virosta, Italiasta, Ranskasta ja Hollannista.

Vanhoja ja uusia perinteitä  

Menneistä ajoista valikoimat ovat muuttuneet, mutta on markkinoilla säilynyt myös paljon perinteitä.

- Viipurin rinkelit ovat ihan sieltä varhaisista ajoista asti olleet mukana. Ja oli vaatteita, nahkatavaraa ja rihkamaa esillä, ihan niin kuin nykypäivänäkin, kertoo Savonlinnan Maakuntamuseon intendentti Kirsi Liimatainen.

Perinteistä pitävät kiinni ja niitä jatkavat myös asiakkaat.

- Minulla on perinteenä ollut tämä ylikypsä palvikyljys, joka on sellainen suuri herkku, jota kaksi kertaa vuodessa pitää käydä ostamassa. Onhan se ostettava tuommoinen pieni rinkeli, joka menee kertasyönnillä, myhäilee savonlinnalainen Pentti Pasanen.

- No, ne on ne perinteiset markkinalakut ja rinkelit. Minulla oli itselläni lapsena sellainen perinne, että on käyty markkinoilla keväällä ja syksyllä ja nyt sitten samaa näitten omien tyttöjen kanssa olen pyrkinyt pitämään aina kun on mahdollista, kertoo puolestaan kahden pienen tyttärensä kanssa torille tullut savonlinnalainen Riika Turkulainen.

Markkinat ovat nytkin erilaisia kuin arkiset toripäivät, mutta ennen ne olivat todellisia erikoistapahtumia. Ostettiin kihloja ja kelloja ja tehtiin hevoskauppaa. Posetiivit soivat ja akrobaatit temppuilivat. Kun markkinoille tultiin kaukaa pienistäkin kylistä, olivat markkinat myös harvinainen tilaisuus tavata ystäviä ja kylän miehiä.

- Tämmöinen ajatusten vaihto, ystävien ja tuttavien kanssa juttelu, niin sillä oli suuri merkitys. Nimenomaan se iloinen tunnelma, minkä täällä aistii, on varmasti olut sama aikoinaankin, Kirsi Liimatainen uskoo