1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vetyautot pian myyntiin - päästöinä vain vettä

Ensimmäiset vetyautot tulevat myyntiin ensi vuonna. Tankkausasemia on toistaiseksi vain kaksi. Ympäristöministeri toivoo uudelle teknologialle vetoapua joukkoliikenteeltä.

Kuva: Yle

Helsingin ensimmäinen vetytankkausasema avattiin tänään keskiviikkona Vuosaaren satamassa. Se on vasta toinen tankkausasema koko Suomessa. Toisaalta vetyllä kulkevia autojakin on vasta koekäytössä. Ensimmäiset kuluttajille suunnatut vetyautot ovat tulossa myyntiin ensi vuonna.

Vetyauto toimii kuin sähköauto, mutta siihen tankataan vetyä. Vedystä taas saadaan enemmän energiaa irti kuin sähköstä, joten ajomatka on monikertainen sähköautoon verrattuna.

– Yhdellä 3-4 minuutin tankkauksella voi ajaa 500–600 kilometriä, eli toimintasäde on erittäin kilpailukykyinen, uskoo Woikosken toimitusjohtaja Kalevi Korjala.

"10–20 vuoden päästä merkittävä rooli"

Hyvistä puolistaa huolimatta vetyauto jäi vuosituhannen alussa sähköauton jalkoihin. Auton ja etenkin tankkausjärjestelmän kehittäminen on ollut hidasta ja kallista. Testivaihe kestää vielä pitkään, mutta ympäristöministeri Ville Niinistö uskoo uuteen teknologiaan.

– Kyllä liikenteessä vetyautolla on varmaan 10–20 vuoden kuluessa on merkittävä rooli ja siitä eteenpäin vaan kasvaa. Tämä on päästötön tapa liikkua ja vety on resurssi, jota riittää.

Liikenneministeriössä mietitään parhaillaan, miten vetyasemien lisäämistä voitaisiin vauhdittaa. Niinistö patistaa kuntia näyttämään esimerkkiä.

– Kunnat voisivat vaikka viiden vuoden aikavälillä siirtyä joukkoliikenteessä hankkimaan vetybusseja. Teollisuuslaitoksissa taas trukit voisivat kulkea vedyllä ihan nyt jo lähivuosina, suunnittelee Niinistö.