Ukrainan hallitus suunnittelee joukkojen vetämistä Krimiltä

Turvallisuusneuvoston päällikön mukaan ukrainalaissotilaat halutaan vetää pois Krimiltä nopeasti.

Ulkomaat
Sotilaita suljetulla portilla.
Vartijoita vallatun laivastotukikohdan ulkopuolella Simferopolin lähellä.Jakub Kaminski / EPA

Ukrainan hallitus suunnittelee joukkojen vetämistä pois Krimiltä Venäjän lisätessä valtaansa niemimaan sotilastukikohdissa, kertoo uutistoimisto AP.

Ukrainan kansallisen turvallisuusneuvoston päällikkö Andrii Parubii sanoo Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle, että Ukraina laatii suunnitelmia sotilaiden ja heidän perheidensä vetämiseksi Krimiltä. Parubiin mukaan heidät halutaan vetää "nopeasti ja tehokkaasti" Manner-Ukrainaan.

Parubiin mukaan Ukraina pyytää YK:lta apua, jotta Krim voidaan muuttaa demilitarisoiduksi vyöhykkeeksi. Demilitarisointi tarkoittaa maantieteellisen alueen tyhjentämistä sotilaista ja aseista. Lisäksi Ukraina kaavailee yhteisiä sotaharjoituksia Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa, kertoo uutistoimisto AP.

Aiemmin keskiviikkona Venäjä-mieliset joukot ja naamioituneet venäläissotilaat valtasivat laivastotukikohdan ja laivaston päämajan Krimillä sekä vangitsivat Ukrainan laivaston komentajan.

Ukrainan virkaatekevä presidentti Oleksandr Turtšynov antoi illalla Krimin johdolle uhkavaateen, jonka mukaan Ukraina ryhtyy vastatoimiin, jos laivaston johtajaa ja muita "panttivankeja" ei vapauteta. Tiistaina venäläisten joukkojen iskussa sotilastukikohtaan kuoli kaksi ukrainalaissotilasta.

Venäläisten joukkojen määrä Krimillä on kasvanut huomattavasti sen jälkeen kun Ukrainan entinen presidentti Viktor Janukovitš helmikuussa syrjäytettiin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut sopimukset, joilla Krim liitetään osaksi Venäjän federaatiota. Viime sunnuntaina Krimillä järjestetyssä kansanäänestyksessä lähes 97 prosenttia äänestäjistä kannatti Krimin liittämistä Venäjään.

Lähteet: AP, AFP