Urpilainen: Sopeutustarve enimmillään kolme miljardia

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan näyttää siltä, että valtiontalouden sopeutustarve on aiemmin arvioitua pienempi. Hänen mukaansa hallitus ei halua tehdä niin suuria toimia, että niillä olisi kielteisiä vaikutuksia talouskasvuun ja työllisyyteen.

Ylen aamu
Jutta URPILAINEN
Hallitus kokoontuu alkuviikosta kehysriiheen päättämään mahdollisista menojen karsimisesta ja verojen korottamisista velkasuhteen taittamiseksi. Urpilaisen mukaan sopeutustarve on tähän asti arvioitua pienempi.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) uskoo, että valtion talouden sopeutustarve on enimmillään kolme miljardia euroa. Hän ei kuitenkaan halua arvioida tarkkoja lukuja.

– Kyllä se varmasti on maksimissaan kolme, mutta voi olla jopa sen alle, hän sanoi Ylen aamu-tv:ssä torstaina.

Urpilainen sanoo, että täsmällisiä lukuja lasketaan koko ajan valtiovarainministeriössä, ja ne ovat käytössä alkuviikosta, kun hallitus tekee päätöksiä. Hallitus päättää verojen kiristyksistä ja menojen karsimisesta ensi viikon kehysriihessä.

– Mutta sen sanon, että näyttää siltä, että ensi vuoden osalta tarvitaan noin puolentoista miljardin sopeutustoimet. Se on varmaan lähtökohta valmistelulle ja päätöksenteolle ensi viikolle.

Hänen mukaansa tätä tarkoitusta varten tarvitaan sekä veronkorotuksia että menosäästöjä.

– On selvä asia, että molempia tarvitaan, ja nyt käydään läpi erilaisia verolajeja ja menosäästöjä. Itselleni on ollut tärkeä periaate, että perusturvaa ei leikattaisi.

Urpilaisen mukaan näyttää siltä, että talouskasvu on vielä tänä vuonna varsin heikkoa.

– Hallitus haluaa hillitä velkaantumista, mutta samaan aikaan haluamme huolehtia talouskasvusta ja työllisyydestä. Emme halua tehdä niin suuria toimia velkaantumisen hillitsemiseksi, että niillä olisi kielteisiä vaikutuksia talouskasvuun ja työllisyyteen. Tätä tasapainoa olemme hakemassa.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) arvioi alkuviikolla, että sopeutustarve on kolmesta neljään miljardia euroa.