Vapaa-ajattelijat hämmästyivät – kansanedustaja kyseenalaistaa liiton toiminnan

Kansanedustaja Esko Kurvinen (kok.) on Vapaa-ajattelijoiden liiton mukaan väärässä kysyessään, miksi liitto saa arvostella kirkkoa. Vapaa-ajattelijoiden mukaan arvosteluoikeus kuuluu demokratiaan.

Kotimaa
Esko Kurvinen
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vapaa-ajattelijoiden liitto on hämmästynyt kansanedustaja Esko Kurvisen (kok.) tekemästä kysymyksestä. Kurvinen on vapaa-ajattelijoiden mukaan kysynyt oikeusministeriöltä, miksi Suomessa saa ylläpitää sivustoa, joka levittää kirkon vastaista tietoa ja tarjoaa mahdollisuutta erota kirkosta.

Vapaa-ajattelijoita lähellä olevat tahot ylläpitävät eroakirkosta.fi-sivustoa, jonka kautta viime vuosina on eronnut kirkosta satojatuhansia ihmisiä.

Liitto taas on uskonnottomien etujärjestöksi itseään kutsuva yhdistys, jonka tavoitteena on muun muassa, että "valtio ja kunnat kohtelevat kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti heidän vakaumuksestaan riippumatta".

Toivottavasti kansanedustaja Kurvinen ei haaveile, että Suomessa palattaisiin 30-luvun ihmis- ja perusoikeuskäsityksiin.

Vapaa-ajattelijoiden liiton puheenjohtaja Petri Karisma

Liitto: Suomi ei ole Venäjä

Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Petri Karisma ihmettelee, miksi kansanedustaja yrittää rajoittaa laillista yhdistystoimintaa.

– Uskonnottomien yhdistyksiä on Suomessa lakkautettu aikaisemmin. Tampereen siviilirekisteriyhdistys lakkautettiin 1930-luvulla kaksi kertaa. Toivottavasti kansanedustaja Kurvinen ei haaveile, että Suomessa palattaisiin 30-luvun ihmis- ja perusoikeuskäsityksiin, Karisma sanoo.

Puheenjohtaja Karisma korostaa, että vapaa-ajattelijoilla on oltava oikeus arvostella esimerkiksi evankelis-luterilaisen kirkon asemaa Suomessa.

– Yhteiskunnallisia kiistakysymyksiä ei demokraattisessa maassa ratkaista kieltämällä poliittisten vastustajien toiminta. Kurvinen on ilmeisesti kuunnellut tarkalla korvalla, miten Venäjällä ajetaan alas kansalaisyhteiskuntaa. Ehkä Kurvinen haluaa Suomeen Venäjän käytännöt, Karisma toteaa.