1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Uskotko vaihtoehtoisiin hoitoihin?

Lääketieteen asiantuntijan mukaan vaihtoehtohoidot saattavat jopa vaarantaa terveyden. Uskomuslääkintää, kuten lääkäri asiaa kuvaa, markkinoidaan kuitenkin hanakasti ja siinä liikkuvat suuret rahat. Oletko sinä kokeillut vaihtoehtohoitoja?

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kirurgi, ortopedian ja traumatologian dosentti sekä Päijät-Hämeen lääkäriseuran puheenjohtaja Juha-Pekka Kaukonen on huolissaan siitä, että tieteelliseen tutkimukseen perustumattomat vaihtoehtohoidot rinnastetaan usein tasavertaiseksi vaihtoehdoksi koululääketieteelle. 

Hänestä osa hoitomuodoista ovat jopa vaarallisia terveydelle. Samoin nettikaupoissa markkinoitavat terveysrohdokset ovat Kaukosen mukaan kyseenalaisia ja arvaamattomia.

Ihmisillä on tarve ymmärtää terveyttä ja saada sitä helposti. Jos sen saa purkista, aina parempi.

Juha-Pekka Kaukonen

- Ihmisillä on tarve ymmärtää terveyttä ja saada sitä helposti. Jos sen saa purkista, aina parempi. Myös ryhmäpaine vaikuttaa. Jos tuttavat syövät jotakin, helposti tulee eteen tilanne, että itsekin pitää syödä sitä samaa. On myös epätoivoisia tilanteita, vaikka parantumaton syöpä, jossa koululääketiede joutuu toteutumaan, ettei parantavaa hoitoa ole. Osa hoidoista on myös epäeettisiä, Kaukonen sanoo.

Suomen homeopaattien yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Satu Järvilehdon mukaan erilaisten hoitomuotojen arvostelijat eivät usein ymmärrä niitä.

- Osa homeopaatin asiakkaista on niitä, joilla on vaikka erittäin häiritsevä oire, johon ei ole labrojen, kuvantamisen tai muiden keinojen avulla keksitty diagnoosia, mutta oire on todellinen. Emme yritä astua lääkäreiden varpaille tai tee diagnooseja, sillä se on lääkäreiden hommaa. Tarvittaessa lähetämme asiakkaan lääkärille tutkimuksiin, sillä koulutettu homeopaatti ymmärtää, mitä voi ja mitä ei voi hoitaa.

Erilaisia vaihtoehtoisia hoitomuotoja ja lääkintää on tarjolla runsaasti. Oletko sinä kokeillut vaihtoehtohoitoja? Jos, niin mitä ja millaisin seurauksin?

Vai oletko vankkumaton koululääketieteen kannattaja? Miksi?