Kaivospeli pesee alan mainetta: "Menetät kaivoslupasi. Mene suoraan Tukesin toimipisteeseen"

Uudella lautapelillä yritetään kiillottaa kaivosalan imagoa. Outokummun Kaivosmuseo on julkaissut pelin, joka antaa tietoa paitsi kaivoksista myös esimerkiksi alan viranomaisista, laitevalmistajista ja oppilaitoksista.

Kotimaa
Lapset pelaavat kaivoslautapeliä.
Riikka Heikkilä / Yle

Kaivospelissä pelaajan on hankittava ensin alan koulutus, jonka jälkeen voi hankkia kaivoksia ja jalostamoita. Louhitut mineraalit pelaaja myy joko jalostamoon tai suoraan satamaan. Kaivospelissä on mukana kaikki kahdeksan toiminnassa olevaa kaivosta.

Kaivosmuseon ja Vuorimiesyhdistyksen toteuttaman sekä yritysten sponsoroiman pelin tavoitteena on kohottaa kaivosalan imagoa ja antaa tietoa.

- Innostuksen kipinästä lähtisi kiinnostus tulla käymään kaivosmuseossa Outokummussa tai Lohjalla tai kouluttautua alalle ja hankkia muuta tietoa. Ennen kaikkea sekin, että kaivosalasta keskustellaan. Sekin on tärkeää, Outokummun Kaivosmuseon johtaja Merja Marin sanoo.

Pelaaja voi menettää kaivoslupansa

Outokummun Kummun koululaiset pääsivät ensimmäisten joukossa testaamaan lautapeliä, jota on tarkoitus jakaa ilmaiseksi peruskouluihin. Kuudesluokkalaiset Iida Nissinen ja Juulia Vainikainen kertovat oppineensa pelissä paljon uutta. Heille selvisi esimerkiksi se, että Suomi on Euroopan suurin kullantuottaja. Myös kaivosten määrä yllätti koululaiset.

Lautapelissä pelaajan kulku ei tyssää kipsisakka-altaan vuotoon tai rikkivetyvaaraan. Pelaaja voi kuitenkin menettää kaivoslupansa ja joutua uusimaan sen Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa Rovaniemellä. Vaikka pelissä ympäristöriskit tai -ongelmat eivät juuri nouse esille, lapset olivat niistä tietoisia. Heillä oli mielipide myös yhtiöiden omistuspohjista.

- Suomessa on tosi paljon kaivoksia, mutta se on harmi, etä suurin osa on ulkomaisilla omistajilla. Pitäisi saada suomalaisten omistukseen, niin tulis verot Suomeen, kuudesluokkalainen Juulia Vainikainen Kummun koulusta napauttaa.

Kaivospelin voittaa eniten pisteitä kerännyt pelaaja, joka saa arvonimen "Kaivosmestari". Hänelle suositellaan uraa kaivannaisteollisuudessa. Outokummun Kaivosmuseon omistaa kaupunki.