Poliisi törmää viikoittain laittomiin rahankeräyksiin

Suurin osa laittomista rahankeräyksistä ei koskaan päädy tutkintaan, koska kyse on vahingoista tai huolimattomuudesta. Arpajaishallinnon päällikön mukaan rahankeräysrikoksia tulee myös kerjäläisten vanavedessä.

Kotimaa
Eurosetelit
Poliisi törmää viikoittain tahattomiin laittomuuksiin rahankeräyksessä. Keräys on laiton, ellei taskusta löydy poliisin myöntämää lupaa.EPA / Adrian DENNIS

Poliisi törmää laittomiin rahankeräyksiin viikoittain. Arpajaishallinnon päällikön Jouni Laihon mukaan lieviä tapauksia tulee vastaan jopa päivittäin. Suurin osa laittomista rahankeräyksistä onkin tahattomia.

- Järjestö unohtaa, joskus tarkoituksella, vanhentuneeseen keräyslupaan liittyvää vetoomusta. Jos vielä lupa-ajan päättymisen jälkeen vedotaan antamaan rahaa, keräys on laiton. Sata prosenttia poistaa ne, kun huomautamme asiasta, Laiho kertoo.

Pahansuovat huijarit ovat harvassa

Laihon mukaan pahansuopia rahankeräysrikollisia tulee vastaan suhteellisen harvoin.

- Yhteiskunnan kannalta tapaukset ovat paljon, paljon vaarallisempia, jos koko keräys toteutetaan huijauksena eikä ole aikomustakaan antaa lanttiakaan siihen kohteeseen, jolle ilmoitetaan kerättävän. Tunnetuimpia tapauksia ovat ehkä nämä syöpäsairaiden lasten nimissä tehdyt keräykset.

Laiho uskoo, että tahallisten rahankeräysrikosten määrän saattaa kasvaa kerjäläisten tulon myötä. Esimerkiksi viime vuonna poliisin tietoon tuli noin 80 tapausta, jossa Itä-Euroopasta tulleet henkilöt huijasivat ihmisiä antamaan rahaa kuuroille. Usein rahaa pyytäneet henkilöt myös esiintyvät kuuroina.

- Onneksi näitä tapauksia ei ole ihan viikoittain. Kerjäläisilmiö tietysti tuottaa rahankeräysrikoksia, niin kuin olemme uutisista voineet lukea.

Rahaa saa kerätä vain luvan kanssa. Luvan voi saada yleishyödylliseen keräykseen. Poikkeuksella lupa irtoaa myös yksityishenkilön auttamiseen. Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettänyttä voi auttaa rahankeräyksellä.

Luvan voi kuitenikin saada vain järjestö. Yksityishenkilöt tai yritykset eivät saa kerätä rahaa.