Jaksaminen pilkotaan palasiksi uudenlaisessa kuntotestissä

Tänä vuonna yksi vuoden liikuntatuotteena palkituista oli Energiatesti, joka on ollut vuoden alusta käytössä Vuokatin Urheiluopistolla. Kokemukset ovat jo osoittaneet, että perinteistä kuntotestiä tarkemmat tulokset antavat paremmat eväät nostaa aktiivisten tuntien määrää vuorokaudessa.

terveys
Nukkuvan naisen jalat näkyvät peiton alta.
Seppo Sarkkinen / Yle

Oululainen Laturi Corporation kehitti viime vuonna käyttöön valmistuneen Energiatestin, jonka tulos kertoo kuinka monta aktiivista tuntia testattu jaksaa vuorokaudessa. Jaksaminen lasketaan hyvinvointikysymysten, työn fyysisyyden, biometristen arvojen ja kuntotestin perusteella (siirryt toiseen palveluun).

Tulokset perustuvat kansainväliseen tiedeaineistoon huomioiden myös testattavan iän ja sukupuolen.

– Jos testitulos jää alle kahdeksaan tuntiin ihmisellä, jonka pitäisi jatkaa tehdä muutakin kuin olla työpaikalla, niin kyllä se herättää ajatuksia, kertoo testauksia toteuttanut Vuokatin Urheiluopiston vapaa-ajan ja työhyvinvoinnin liikuntapalvelupäällikkö Merja Vikström.

– Testituloksessa jaksaminen on pilkottu moneen osatekijään, ja sen perusteella pystyy melko konkreettisesti tarttumaan asioihin, jotka eivät tue energisyyttä ja jaksamista.

Tuloksen perusteella voi Vikströmin mukaan miettiä kohdennetusti, mitä olisi tehtävä.

– Testatun kanssa voi osa-alueista valita sen, mikä tuntuu tärkeimmältä tai vaikka helpoimmalta toteuttaa. Kaikkea ei haukata kerralla, vaan aloitetaan jostain, mikä on hallittavissa ja mihin voidaan vaikuttaa.

Testatut huojentuneita heikommistakin tuloksista

Vuokatin Urheiluopiston liikuntapalvelupäällikkö Merja Vikström on tehnyt Energiatestausta liittyenActive life and work (siirryt toiseen palveluun)-hankkeeseen. Testitulos, elienergiaindeksi (siirryt toiseen palveluun)voi olla maksimissaan kuusitoista aktiivista tuntia vuorokaudessa.

Olen törmännyt siihen, että ihminen sanoo, että liikkuisi jos työpäivän jälkeen jaksaisi. Testitulos osoittaa, ettei tunne ole tuulesta temmattu.

Merja Vikström

– Indeksi on ollut suurimmalla osalla testattavista 8–12 tuntia. Jos tulos on alle yhdeksän tuntia, niin silloin pitää kiireen vilkkaan ruveta tekemään jotakin.

Moni testattava on Vikströmin mukaan huokaissut helpotuksesta testituloksen nähtyään.

– Olen törmännyt siihen, että ihminen sanoo, että liikkuisi jos työpäivän jälkeen jaksaisi. Testitulos osoittaa, ettei tunne ole tuulesta temmattu, vaan tuloksen perusteella voi miettiä, miten ihminen jaksaa edes työpäivän.

– Moni on myös helpottunut saadessaan testituloksista tukea havaintoonsa, että töissä ei välttämättä jaksa tehdä kaikkea tai että kotihommat jäävät retuperälle. Useinhan työn kuormittavuus vaihtelee jopa työpäivän aikana, niin alhaisemmalla energiatasolla ei jaksa tehdä edes täyttä työpäivää, saati touhuta sen jälkeen kovinkaan paljoa, Vikström selvittää.