Hämäläiset eivät halua Hanssin-Jukkaa Tuurin kyläkaupan koristeeksi

Kyläkauppias Vesa Keskisen ilmoitus halukkuudesta ottaa legendaarinen lentokone Hanssin-Jukka Tuuriin synnytti heti vilkkaan keskustelun Hämeenlinnassa. Jopa kansalaiskeräystä ehdotetaan DC-2 koneen saamiseksi takaisin Hämeenlinnaan.

kulttuuri
Hanssin-Jukka
Ilmasotakoulun killan arkisto

Marsalkka Mannerheimiakin kuljettanut Hanssin-Jukka toimi Hämeenlinnassa parikymmentävuotta kahviona ja moni muistaa sen yhä. Kone on nykyään täysin restauroitu vuoden 1944 eli sota-ajan asuun itärintamatunnuksineen ja odottaa Tikkakoskella sijoituspaikkaa.

Yle Häme kysyi torstaina, miltä maistuu kyläkauppias Vesa Keskisen tuore ilmoitus, että hän ottaisi sotakonelegendan mielellään Tuurin suojiin. Keskusteluun osallistujat antoivat tyrmäävän tuomion.

Vaikka Hämeenlinnan kaupunki on katsonut, ettei sillä ole varaa hankkia Hanssin-Jukkaa takaisin kaupunkiin ja matkailunähtävyydeksi, moni seutukuntalainen on kuitenkin toista mieltä. Kuten nimimerkki "Kone Hämeenlinnaan":

Ilman muuta Hanssin Jukka kuuluu Hämeenlinnaan. Se on vetovoimainen kohde ja lisää elinvoimaa museoalueelle tai keskustaankin. Laitetaan vaikka kansalaiskeräys pystyy. Itse muistan hyvin, kun pienenä poikana kävin siellä äidin kanssa limsalla. Vesa Keskisen kiinnostus osoittaa kohteen markkina-arvon, nyt pikaisesti sanoista tekoihin Hämeenlinnassa, elinvoimasuusprojektissa aika siirtyä sanoista tekoihin.

Nimimerkki Siperia nostaa tikun nokkaan päättäjät, joilta ei ole herunut myötätuntoa.

Luulisi Hämeenlinnalla olevan rahaa yhden hallin rakentamiseen koneen suojaksi, onhan täällä rahaa urheiluhallienkin rakentamiseen.

Täytyy muistaa, että tämä koneharvinaisuus olisi romutettu ellei hämeenlinnalainen lentäjä Osmo Rantala olisi sitä pelastanut.

Marja-Liisa muistelee 1960-70-luvun aikoja:

Hanssin Jukka oli aikoinaan suosittu baari-kahvila. Vahinko vaan että kukaan ei huolehtinut sen kunnosta. Nyt kunnostettuna se sopisi erittäin hyvin Linnanniemelle, mutta tuntuu että kaupungin virka-ja luottamusmiehiä ei siirto juurikaan kiinnosta, joten Tuuri on sen seuraava sijoituspaikka.

Forssalaisella Tuulalla on mielessä 50-luku.

Oli upeeta päästä nauttimaan virvokkeita joskus 50-luvulla tässä kahvilassa H:linnan linja-autoasemalla eli sinne sen soisi palaavan.

Mikä tahansa muu kuin Tuuri

Koneen paikaksi on ehdotettu Linnanniemeä, Varikonniemeä tai Engelinrantaa. Nimenomaan Vesa Keskisen kyläkauppaympäristö aiheutti ristiriitaisia kommentteja. Näin "Nostalgia":

No, ei ainakaan Tuuriin!!! Hanssin-Jukka kuuluu arvokkaammalle paikalle. Eivätkö esimerkiksi Pekkaniskanen ja Janneniskanen voisi pelastaa konetta johonkin arvoiseensa paikkaan, vaikkapa Jämsän Halliin?

Nimimerkki Mummi on suopeampi:

Keskinen on veteraanien asialla, ollut aina. Tuuria arvokkaampaa paikkaa vanhalle koneenromulle ei ole. Hämylinna on konttiterminaali tyyppisille monumenteille sopiva ohikulkupaikka. Tuuri on parin kivenheiton päässä, siellä sekä Ideaparkissa on myös parkkipaikkoja, meille caravaanareille.

Hanssin-Jukan matkailullinen arvo nähdään suureksi, joten keskustelijat ideoivat jo mahdollisia paikkoja.

Mites olisi, Parolannummen lentokentän viereen, josta näkyisi myös entiset lentokonehallit ? Ja, PsPr:n portti ? Panssarimuseon hallintaan. Hämeenlinna tekee virheen jos päästää tuon käsistään. Varmasti tuo olisi kesäisin yksi matkailu kohde.

Tuurissa on tilaa ja kone olisi siellä turvassa ja todellinen vetonaula. Viekööt sinne ku pölhöläiset eivät tänne sitä halua, siis päättäjät!

Niin siis Vesallahan on rahaa. Hämeenlinnalla ei ole rahaa. Luulen kuitenkin, että Vesa ei sitä saa. Koneen nimittäin omistaa Sotamuseo ja sehän ei sitä anna kenelle tahansa. Käsittääkseni antaisi jollekkin hämeenlinnalaiselle museolle tai Hämeenlinnan kaupungille.

Nimimerkki Lukan tuomio on tyly:

Vesa saa viedä koneen sinne pellolle johan sillä on kaikki maailman romut siellä Tuurissa

Keskisuomalainen nimimerkki on kuitenkin toista mieltä: Ei Hanssin-Jukka Hämeenlinnaa kaipaa.

Oli aika orpo ja outo ilmestys aikoinaan, kun tänne muutin. Ei se sopinut sille varattuun ympäristöön mitenkään. Olin ihan tyytyväinen, kun se pelastettiin pois romuttumasta. Kauan se on saanut värjötellä nykyiselläkin kotipaikallaan ennen ehostusta. Sotatoimiin siitä ei enää ole, joten hyvällä tuurilla päätyköön Tuuriin.

Tällä hetkellä sotakone on Ilmavoimien lentokonekorjaamoteltassa piilossa. Sotamuseon mukaan täysin entisöity sotakone tarvitsee katetun museotilan. Kyläkauppias Vesa Keskinen on kertonut, että häneltä löytyisi tarvittavat tilat Tuurin uudesta laajennusosasta.

Korjaus 20.3. klo 16.10: Poistettu kohta, että kaupunki olisi tyrmännyt Hanssin-Jukan mahdolliset sijoituspaikat Hämeenlinnassa. Maanantain kaupunginhallitus pohtii seuraavan kerran Hanssin-Jukan mahdollista sijoittamista Hämeenlinnaan.