Hyppää sisältöön

Hirvien määrä kolminkertaistunut Lounais-Lapissa

RKTL:n lentolaskentojen mukaan Lounais-Lapissa on yli kolme hirveä tuhatta hehtaaria kohti. Vuosi sitten riistanhoitoyhdistysten lentolaskennoissa hirvitiheys oli alle yksi. Eniten hirviä on Tervolassa ja Simossa.

Kuva: Heikki Rönty / Yle

Lounais-Lapin hirvikanta on kasvanut. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen lentolaskentojen mukaan Lounais-Lapin hirvitiheys on 3,25 hirveä tuhatta hehtaaria kohti, kun riistanhoitoyhdistysten lentolaskennoissa vuosi sitten tiheys oli alle yhden. RKTL:n tutkija Jyrki Puseniuksen mukaan osin eroa selittää RKTL:n käyttämä hirvien havaittavuuden huomioiva laskentakaava ja se, että Lounais-Lapppiin on vaeltanut hirviä Ranualta ja Rovaniemeltä.

Pusenius pitää RKTL:n tuloksia kuitenkin erittäin luotettavina.

– Tuloksiin voidaan luottaa aika suurella varmuudella. Hirviä nähtiin lennoilla aika paljon. Isoja kantoja ei ole saatu mitenkään laskennallisesti. Tervolassa hirviä oli aika hurjasti, Simossa paljon ja Pellossakin kohtalaisen paljon. Keminmaa ja Ylitornio olivat aika vähähirvisiä. Torniossakin hirviä oli yllättävän paljon, Pusenius sanoo.

Tervolassa ja Simossa hirviä oli peräti viisi tuhatta hehtaaria kohti.

Kaatolupien määrä kasvanee

Kannan kasvu heijastunee myös kaatolupien määrään.

– Alueelliset riistaneuvostot antavat pikapuoliin hirvikannalle tavoitteet hirvitalousalueittain. Lupien määrä mietitään niiden tavoitteiden pohjalta. Joka tapauksessa lupia on varmaan varaa lisätä jonkin verran viime syksystä, Pusenius arvelee.

Taustalla vuosien tinka

Hirvikannan laskentatavoista ja -tuloksista on väännetty kättä jo vuosia. Riistanhoitoyhdistysten lentolaskennan tuloksissa ja RKTL:n arvioissa on ollut isojakin heittoja.

– Ero on ollut noin kaksi hirveä tuhatta hehtaaria kohti, kertoo Tervolan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kari Kokkonen.

Kiista on kuitenkin saatu sovittua ja toissa vuonna RKTL huomioi kannanarvioinnissaan ensimmäisen kerran myös riistanhoitoyhdistysten lentolaskentojen tulokset. Tänä vuonna RKTL on itse vastannut lentolaskennoista Lounais-Lapissa.