Halkokarin lava puretaan vastoin museon tahtoa Kokkolassa?

Kokkolassa on syntymässä kiista kaupungin ja museon välille vanhan Halkokarin tanssilavan eli Lankun lavan purkamisesta. Maakuntamuseo vaatii rakennuksen kunnostamista, kaupunki taas aikoo purkaa rakennuksen.

Kuva: YLE / Raila Paavola

Maakuntamuseo edellyttää, että vanha rakennus säilytetään ja kunnostetaan. Sen arvoa nostaa museon mukaan ylöspäin levenevä seinäratkaisu ja taidokkaasti rakennettu kattorakenne.

Kaupunginhallitus saa kuitenkin kaupunkirakennelautakunnalta yksimielisen esityksen Halkokarin lavan purkamisesta.

Lava on siirtynyt kaupungille Kokkolan työväenyhdistykseltä. Sitä kaavailtiin aikanaan muun muassa kesäteatterikäyttöön. Lava on ollut pitkään pääosin käyttämättömänä ja rapistunut erityisesti ilkivallan vuoksi.

Lankun lava on rakennettu tiettävästi vuonna 1947. Se on pohjamuodoltaan kahdeksankulmainen, ja siinä on kahdeksansärmäinen katto.  Museo toteaa lausunnossaan, että lavan alusrakenne ja pystypiirut ovat vielä hyväkuntoisia. Hajotetut seinät ja varuioitunut ulkokatto voidaan korjata ja tanssilavan ulkoasu palauttaa. Museo muistuttaa, että korjaustöihin voi hakea avustusta.

Työväenyhdistys toivoi myös aikanaan Halkokarin lavan säilymistä. Kulta-aikoina Lankulla tanssittiin pari kertaa viikossa. Paikalla kävi myös maan kirkkaimpia tähtiä Dannysta Irwiniin.