Tässäkö tulevaisuus – ovet auki sormenjäljellä?

Suomalaisyhtiö on kehittänyt pelkällä sormenjäljellä avattavan oven tavallisiin taloihin. Ovi aukeaa vain etukäteen ohjelmoidulla, elävällä sormella.

tekniikka
Sormenjälkilukko
Matti Kauvo / Yle

Vuonna 2008 sai alkunsa idea sormella avattavasta lukosta. Porilainen Idolo-yhtiö on kehittänyt markkinoille lukon, joka avautuu sormenjäljen tunnistuksella.

Isoimmat haasteet ovat olleet oven mekaniikan yhdistämisessä sormenjälkitunnistamiseen. Tekniikka on oven sisäpuolella, jotta sitä ei voida näpelöidä ulkopuolelta ja jotta se pysyy turvassa ulkoisten olosuhteiden vaihtelulta.

Kosketuslukko ei vaadi oven sähköistämistä, ja se voidaan liittää mekaaniseen lukkorakenteeseen.

Likaisuus ei haittaa

– Olemme tehneet runsaasti testejä, jotta esimerkiksi likaisella sormella saisi avattua oven. Jossain tietysti tulee raja vastaan. Olemme kuitenkin testeillä saaneet selville, että pienet naarmut ja pieni lika eivät oven avaamisessa haittaa, yrittäjä Rami Kivistö Idolosta sanoo.

Sisään ei pääse kuvalla tai esimerkiksi katkaistulla sormella.

Yrittäjä Rami Kivistö

Laitteeseen pystyy ohjelmoimaan 250 käyttäjän sormenjälkitiedot. Kehittämiseen on saatu Tekesin tukea.

– Sormenjälkitunnistusta on käytetty lähinnä sähköistettyjen ovien kulunvalvonnassa. Me olemme yrittäneet tuoda tuotteen tavallisten perheiden käytettäväksi normaaleihin oviin.

Vain elävä sormi avaa oven

Turvallisuutta on mietitty: esimerkiksi katkaistulla sormella ovea ei saa avattua.

– Lukijassa käytetään aktiivista mittausmenetelmää, joka luo kuvasta 3D-mallin. Se tunnistaa myös elävän sormen eli sisään ei pääse kuvalla tai esimerkiksi katkaistulla sormella.

Vakuutusyhtiöiden kanssa on käyty keskusteltuja, ja tuote on hyväksytty myös vakuutuksien kannalta sopivaksi. Vain yritysten ulko-oviin täytyy jättää myös avainpesä oveen. Kotitalouksissa tämä ei ole pakollista.

Hinnaltaan ovi on vielä tavallisia lukkoja kalliimpi. Hinta asettuu Idolon mukaan tuhannen euron tietämille.