1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Käteisautomaattien käyttö vähentynyt nopeasti

Korttimaksaminen ja verkkokauppa vähentävät pankkiautomaattien tarvetta. Huippuvuodesta 2001 Otto-automaattien käyttö on vähentynyt 40 prosenttia.

Kotimaan uutiset
Pankkiautomaatti.
Juha-pekka Inkinen / Yle

Suomalaiset tarvitsevat yhä Otto-automaattia noin 15 miljoonaa kertaa kertaa kuukaudessa. Automaattinostojen määrä on kuitenkin 2000-luvun edetessä kääntynyt jyrkkään laskuun. Huippuvuodesta 2001 nostomäärät ovat tulleet alas 40 prosenttia.

– Samassa ajassa Otto-automaattien määrä on kuitenkin vähentynyt vain 15 prosenttia. Uusimme automaatteja 2000-luvun alussa, eikä niitä ole haluttu kärrätä kaatopaikalla, sanoo asiakkuusjohtaja Jyri Marviala Automatia Pankkiautomaatit Oy:stä.

Syynä käteisnostojen vähenemiseen on kortti- ja verkkomaksamisen yleistyminen. Otto-automaatteja löytyy yhä yli 1 500 kappaletta.

Talletusautomaatit tekevät tuloaan

Automatia on tuomassa vahvasti tämän vuoden aikana talletusautomaatteja. Niitä asennetaan käyttöön noin 150 kappaletta vuoden loppuun mennessä eri puolille

Huhut käteisen rahan kuolemasta ovat liioiteltuja ja ennenaikaisia

Asiakkuusjohtaja Jyri Marviala

maata. Talletus-Otto ottaa vastaan niin setelit kuin kolikotkin ja niissä on myös Otto-automaatin peruspalvelut.

– Huhut käteisen rahan kuolemasta ovat liioiteltuja ja ennenaikaisia. Otto-automaatteja tarvitaan tulevina vuosinakin katukuvassa, vaikka niiden käyttö vähenee. Tuskinpa ainakaan tämän sukupolven aikana käteisen käyttö maailmasta katoaa, asiakkuusjohtaja Jyri Marviala toteaa.