Ravitsemusterapeutti päästää einekset pannasta: Roiskeläpänkin saa syödä

Ravitsemusterapeutti Tarja Mänttärin mukaan parjatut einekset ovat usein mainettaan parempia, sillä niiden laatu on parantunut huimasti. Hän ei halua nimetä epäterveellisintä einestä.

Kotimaa
Lapsi syö pitsaa
Mika Kanerva

Einestuotteiden laatu on parantunut selvästi viime vuosina. Laillistettu ravitsemusterapeutti Tarja Mänttäri sanoo, että elintarviketeollisuus on alkanut kiinnittää entistä enemmän huomiota suolan määrään ja rasvan laatuun.

– Etenkin valmiskeitoissa, kiusauksissa ja laatikkoruuissa on tapahtunut parannusta. Pakastealtaastakin löytyy parempilaatuisia valmisruokia kuten tietynlaisia kalavalmisteita, Mänttäri listaa.

Terveellisyydestä kertoo esimerkiksi sydänmerkki, joka on yleistynyt einespakkauksissa. Sydänmerkin tuote saa, jos suolan määrä, rasvan laatu ja joissain tapauksissa myös sokerin ja kuidun määrä täyttävät kriteerit.

Kasvikset kyljessä tekevät hyvän aterian

Moni einesten vastustaja on huolissaan niiden sisältämistä lisäaineista. Mänttärin mukaan aikuisen on vaikea ylittää suurinta sallittua lisäaineiden päiväannosta eineksiä syömällä.

– Lisäainekammo tuntuu järjettömältä. Tehdään muuten typeriä valintoja, kun halutaan välttää lisäaineita. Olen tavannut porukkaa, joka vaahtoaa lisäaineista mutta polttaa tupakkaa. On hyvä miettiä, että mistä niitä myrkkyjä enemmän tulee.

Mielikuva terveyden tärvelevistä eineksistä on juurtunut syvälle suomalaiseen mieleen. Maine on ansaittu, vaikka parempaan päin ollaan menossa.

Olen tavannut porukkaa, joka vaahtoaa lisäaineista mutta polttaa tupakkaa. On hyvä miettiä, että mistä niitä myrkkyjä enemmän tulee.

Tarja Mänttäri

– Niissä voi olla paljon kovaa rasvaa ja suolaa. Tuotteita voi kuitenkin vertailla keskenään. Pakkauksesta on hyvä tarkistaa rasvan ja suolan lisäksi energiamäärä. Usein eineksestä saa kunnollisen aterian, kun kylkeen lisää kasviksia.

Paha maku vie terveysruuat kaupoista

Epäterveellisintä einestä Mänttäri ei halua nimetä.

– Ei ole olemassa pelkästään huonoja tai hyviä ruokia. Einespitsankin voi syödä joskus, jos se sopii muuhun kokonaisuuteen. Eineksissä on se hyvä puoli, että annos on valmis. Itse tehtyä ruokaa annostelee helposti turhan paljon.

Elintarviketeollisuudella on tulevaisuudessa ratkaistavanaan kinkkinen pulma, kun suolan määrää pitäisi edelleen vähentää, mutta ruuassa on kuitenkin oltava makua.

– Joskus on tuotu markkinoille terveysruokia, joita ei kukaan pahan maun vuoksi osta. Sellaiset katoavat nopeasti kauppojen valikoimista.