1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymmenes satatonnari on harvinaisuus

Satatonnariksi kutsutaan lehmää, joka on lypsänyt satatuhatta kiloa maitoa. Oulun Yli-Iissä, Kannialan tilalla juhlitaan tilan jo kymmenettä satatonnaria, Tella-lehmää.

Kotimaan uutiset
Lehmä; Kannialan tila; satatonnari
Kannialan tilan lehmistä pidetään erittäin hyvää huolta.Heidi Hannukainen / Yle Oulu

Satatonnereita eli satatuhatta kiloa maitoa lypsäneitä lehmiä löytyy tiloilta, joilla eläimistä pidetään hyvä huoli. Luonnollisesti lehmien perintötekijöilläkin on osuutta asiaan.

Kun samalla maitotilalla voidaan juhlia jo kymmenettä satatonnaria, kyseessä on harvinainen tilanne. Suomessa on vain kaksi muuta tilaa, joilla on 10 satatonnarilehmää. Ari ja Maija-Liisa Kannialan maitotilalla Yli-Iissä on juhlan aika.

- Ammattitaitoa tämä vaatii. Jos hyvä muurari tekee uunin, se vetää aina. Mutta jos huono muurari tekee uunin, se ei vedä, Ari Kanniala sanoo.

- Jos emme itse tiedä jotakin, niin otamme selvää. Välillä tulee vastoinkäymisiäkin, mutta niistä pitää vain päästä yli ja uskoa, että aurinko paistaa huomenna, Maija-Liisa Kanniala lisää.

Kannialan tilalla on noin 50 lehmää, ja yhden lehmän keskituotto on noin 12 000 kiloa maitoa vuodessa. Pariskunta on saanut kiitosta esimerkillisestä tilanpidosta.

Omat tytöt

Tella-niminen satatonnari on hyvässä kunnossa. Uutta vasikkaakin toivotaan taloon.

- Lehmien hyvinvointia on seurattava jatkuvasti ja tunnollisesti aamusta iltaan. Ja varsinkin jos joku lehmistä on sairaana, niin ei siinä ole lepohetkiä, Maija-Liisa Kanniala sanoo.

Hänellä on muun muassa kyky vaistota lehmän kiima katsomalla sen käytöstä.

- Puhun lehmistä tyttöinä, ja ne myös tuntevat nimensä.

Ravintolisät ajallaan

Oikeanlainen ruokinta on tärkeää ja erityisesti poikimisen aikaan kalsium ja muut ravintolisät on muistettava antaa eläimille säännöllisesti.

- Jos sitä ei tee, niin sen löytää edestään, pariskunta muistuttaa.

Kannialan tilalla hiehot ja lehmät ovat omasta karjasta ja niitä riittää myös myytäväksi. Perheen lapsista ainakin yksi, mahdollisesti toinenkin, on innostunut jatkamaan tilaa.

Kannialat sanovat, ettei tilan koko ratkaise kannattavuutta. Kulujen kurissa pitäminen on tärkeää. Pienelläkin tilalla voi pärjätä hyvin.

- Tämä on työ ja harrastus samassa. Myönteisyys ja usko omaan työhön on tärkeää maitotilalla. Sitä kautta löytää voimaa tehdä uusia asioita.

Lue seuraavaksi