1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranska harkitsee suuren Mistral-kaupan jäädyttämistä – Venäjä aikoo vaatia korvauksia

Venäjä aikoo hakea kompensaatiota, jos Ranska ei toimita sovitusti kahta Mistral-alusta. Ranska pohtii 1,4 miljardin euron arvoisen sopimuksen jäädyttämistä Krimin tilanteen takia.

Ulkomaat

Venäjä aikoo vaatia korvauksia, jos Ranska Krimin tilanteen takia peruu Venäjän kanssa solmimansa kahden Mistral-aluksen kaupan.

– Siitä ei ole epäilystäkään, etteikö Venäjä puolusta oikeuksiaan – – ja vaadi kompensaatiota kaikista mahdolliseista tappioista, jos Mistral-sopimus perutaan, sanoi Venäjän varapuolustusministeri Juri Borisov uutistoimisto RIA:n mukaan.

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius ilmoitti tiistaina Pariisin pohtivan vuonna 2011 solmitun sopimuksen jäädyttämistä.

Venäjän Ranskalta tilaamilla Mistral-aluksilla voi kuljettaa 35 erilaista 35 erityyppistä kuljetus- ja hyökkäyshelikopteria, panssarivaunuja ja satoja sotilaita, mutta ei lentokoneita.

Viron yleisradioyhtiön ERR:n mukaan toinen aluksista, Vladivostok, olisi määrä toimittaa Venäjälle tämän vuoden lopussa ja toinen, Sevastopol, vuoden 2015 lopussa.

Kauppa on arvoltaan 1,4 miljardia euroa. Sopimus synnytti Ranskaan noin tuhat työpaikkaa.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi