Keskustan eurovaalikannatus romahti

Taloustutkimuksen kannatusarvion mukaan kokoomus ja perussuomalaiset voittaisivat yhden lisäpaikan, ja vasemmistoliitto palaisi takaisin Euroopan parlamenttiin.

Kotimaa
Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Kokoomus on kirimässä voittoon toukokuun eurovaaleissa. Taloustutkimuksen Yle Uutisille tekemän kannatusarvion mukaan kokoomusta äänestäisi eurovaaleissa 23,8, keskustaa 18,1, perussuomalaisia 17,8 ja SDP:tä 16,3 prosenttia vastanneista.

Vihreille mitattiin 9,7, vasemmistoliitolle 6,5, RKP:lle 3,6, kristillisdemokraateille 2,6 ja muille puolueille yhteensä 1,6 prosentin eurovaalikannatus.

Kannatusmittausta varten haastateltiin yhteensä 2 430 henkilöä ja puoluekantansa kertoi 46,7 prosenttia vastanneista. Edellisessä, marraskuun eurovaalimittauksessa kantansa kertoi 44,2 prosenttia. Haastattelut tehtiin 3.–18.3.2014, ja virhemarginaali on 1,8 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Marraskuun mittauksesta keskustan kannatus on pudonnut peräti 3,6 prosenttiyksikköä. Nousijoita ovat vihreät (1,6), kokoomus (1,1), SDP (0,9), perussuomalaiset (0,8) ja eduskunnan ulkopuoliset puolueet (0,7 prosenttiyksikköä). Myös RKP:n kannatus on hitusen (0,1) noussut.

Keskustan ohella alamäessä ovat kristillisdemokraatit (tappiota 1,0) ja vasemmistoliitto (miinusta 0,6 prosenttiyksikköä).

Edellisissä vuoden 2009 eurovaaleissa kokoomusta äänesti 23,2, keskustaa 19, SDP:tä 17,5, vihreitä 12,4, perussuomalaisia 9,8, RKP:tä 6,1, vasemmistoliittoa 5,9 ja kristillisdemokraatteja 4,2 prosenttia.

Lisäpaikoista tiukkaa kisaa

Taloustutkimuksen mukaan kokoomus ja perussuomalaiset voittaisivat yhden lisäpaikan, ja vasemmistoliitto palaisi takaisin Euroopan parlamenttiin. Kokoomus saisi neljä ja perussuomalaiset kaksi paikkaa.

Tutkimuspäällikkö Jari Pajunen Taloustutkimuksesta laskee, että kokoomuksen neljättä paikkaa uhkaa perussuomalaisten kolmas paikka. Marraskuun mittauksessa tiukka kisa kääntyi vielä perussuomalaisten eduksi.

Kannatusmittauksen mukaan vihreät on menettämässä toisen paikkansa, ja sekä RKP että kristillisdemokraatit menettäisivät nykyiset paikkansa Euroopan parlamentissa.

Keskusta vuotaa perussuomalaisiin

Tutkimuspäällikkö Pajusen mukaan myös keskustan kolmas paikka on uhanalainen. SDP säilyttäisi näillä lukemilla nykyiset kaksi paikkaansa.

Marraskuun mittaukseen verrattuna keskusta on menettänyt eurovaalikannatustaan perussuomalaisille. Eduskuntavaalikyselyissä keskustaa kannattavista alle 90 prosenttia tukee puoluetta myös eurovaaleissa.

Keskustan kannatus on ollut viime kuukausina laskussa myös eduskuntavaalikannatusta mittaavissa tutkimuksissa.

Äänestysinto nousussa

Taloustutkimus mittasi marraskuun tapaan myös eurovaalien äänestysintoa.

Maaliskuun kyselyyn vastanneista varmasti aikoo äänestää 42,3 ja melko varmasti 36,4 prosenttia. Marraskuussa varmoja äänestäjiä oli 31,2 ja melko varmoja 31,8 prosenttia vastanneista. Viime eurovaaleissa äänestysprosentti oli 40,3.

Varmoista äänestäjistä kokoomusta kannattaa 26, SDP:tä 16,6, keskustaa 16,3 ja perussuomalaisia 15,3 prosenttia. Marraskuussa varmoista äänestäjistä kokoomusta tuki 25,4, keskustaa 20,6, SDP:tä 17,3 ja perussuomalaisia 13,5 prosenttia.