1. yle.fi
  2. Uutiset

Jope Ruonansuu yllättää karikatyyripiirtäjänä

Koomikko, laulaja ja viihdetaiteilija Jope Ruonansuun viidenkympin villitys on uusi taideharrastus: karikatyyrien piirtäminen. Äänellään Jope on luonut imitaatiokarikatyyrejä jo vuosikymmeniä. Nyt rakkaat imitaatiokohteet siirtyvät piirroksiin. Jopen ensimmäinen näyttely avataan Raumalla heinäkuussa.

kulttuuri
Jope Ruonansuu kädessää valkoinen ruusu ja huilu.
50 vuotta täyttävä Jope Ruonansuu soittaa juhlakiertueella myös huilua.Valokuvaamo Irma

Karikatyyrinäyttelyään Jope kuvaa juhlavuoden erikoisuudeksi. Raumalaiseen galleriaan tulee esille parikymmentä Jopen piirrosta.

– Minun karikatyyriopettaja Teuvo Salminen asuu Raumalla ja hänellä on siellä oma Julkkis-Galleria. Teuvo auttaa minua ja järjestää näyttelyn, valaisee Ruonansuu.

Jope Ruonansuun piirtämä lyijykynäkarikaryyri Jörn Donnerista.
Jörn Donner.Jope Ruonansuu

68-vuotias kuvaamataidon opettaja Salminen on Suomen parhaimpia karikatyyritaiteilijoita ja hän työskenteli pitkään mm. Helsingin Sanomien piirtäjänä.

– Näyttelystä löytyy Jörn Donner, Sauli Niinistö, Martti Ahtisaari, Sakari Kuosmanen, M.A. Numminen, Lauri Tähkä ja monia muita julkkiksia.

Ikääntymiseen Ruonansuu suhtautuu rennosti, mutta hieman ristiriitaisesti.

– Olo on ihan nuorekas ja pikkupoikamainen, mutta pelkään pahoin sitä varsinaista päivää 15. huhtikuuta. Iltapäivällä olen kuulemma syntynyt kello 15, pelkään, että jos se sitten yhtäkkiä jyrähtää se vanha olo päälle, mietiskelee Jope.

Touhottaminen on raskasta

Jo 34 vuotta ammatikseen viihdyttänyt Jope arvioi työnsä raskauden monipiippuiseksi jutuksi.

Touhottaminen eestaas on raskasta.

Jope

– Ajaminen, kauhea kulkeminen ja touhottaminen eestaas on raskasta, mutta ei itse keikka, se tuntuu aina vaan mukavammalta, siihen tulee vissiin professionaalia iän myötä, miettii Ruonansuu.

Jope asui 1990-luvun lopulla vuoden Jyväskylässä ja asuisi ehkä vieläkin, jos omakotitalot olisivat olleet edullisempia.

– 1998 muutin pois ja vähän kismitti asuntojen hurjat hinnat. Siellä asuessa ruvettiin miettimään omakotiasumista, mutta silloin tuli julki, että Jyväskylä oli Suomen toiseksi kallein kaupunki asua. Ei se mihinkään hampaankoloon jäänyt, tykkäsin kyllä Jyväskylästä, oonhan mä paljon siellä sen jälkeenkin käynyt keikalla ja muutenkin, muistelee Ruonansuu.

Elvis-Osastosta saunanlämpöiset muistot

Radio Keski-Suomen kuuntelijoille Jope Ruonasuu tuli 90-luvulla tutuksi Elvis-Osasto –huumoriohjelmasta.

Jope Ruonansuun värikynäkarikatyyri Mauri Antero Nummisesta.
M.A. Numminen.Jope Ruonansuu

Jopen kanssa ohjelmaa tekivät Tommi Reponen ja Jari "Oula Näkkäläjärvi" Vesa.

– Niistä on jäänyt hienoja muistoja. Monet kerrat vierailtiin Radio Keski-Suomessa ja oli hienoa, kun aina päästiin saunaan ja syötiin hyvät ruuat ennen kuin alettiin ohjelmaa tekemään. Ne on jääneet saunanlämpöisenä muistoina mieleen, kertoo Ruonansuu.

Elokuvakässäreitä valmiina hyllyllä

Kun 50 kilahtaa mittariin Jope ei jää laakereillaan lepäämään, vaan tähyää jo pidemmälle. Toteutumaton haave on mm. oma elokuva.

Elokuvan pystytys on valtavan kallis projekti.

Jope

– Se on edelleen tekemättä, vaikka viime aikoina on tehty pari hyvää kässäriäkin. Ne ovat kaatuneet rahoituksiin, sillä elokuvan pystytys on valtavan kallis projekti. Se heiluu jossain miljoonan euron paikkeilla halvimmillaankin, joten hankkeet joutuu nostamaan välillä hyllylle ja miettimään muita juttuja.

Ruonansuu kiertää ikääntymisensä kunniaksi 16 kaupungissa eri puolella Suomea. Kiertue päättyy Porvooseen 8. toukokuuta. Juhlavammat konsertit ovat luvassa varsinaisena syntymäpäivänä 15. huhtikuuta Finlandia-talossa ja 17. huhtikuuta Oulun Madetoja –salissa. Nämä erikoiskonsertit juontaa Mato Valtonen ja Jopen lisäksi lavalle kipuavat Lordi, Virve Rosti ja Sakari Kuosmanen.

Hauskaa ja vakavaa

Juhlakonsertit jakautuvat kahteen osaan ja paljastavat Jopen hauskan ja vakavan puolen.

– Eka setti otetaan ilolla vastaan, kun siinä on imitaatiota ja standuppia, höpöttelen ja kerron omasta elämästäni. Toinen setti on enempi sitä laulupuolta ja varsinkin herkkiä lauluja, kertoo Jope ja sanoo olevansa tähän astiseen palautteeseen erittäin tyytyväinen.

Väkisinkin tulee herkempi puoli pintaan.

Jope

Jopen herkempi puoli on joillekin yllätys, vaikka ”enkelilauluja” hän on tehnyt koko ajan.

– Se on ollut luonnollista kehitystä. Kun huumoripuolta jyrryytellään koko ajan menemään, niin väkisinkin tulee herkempi puoli pintaan. Juhlakiertueella on säestäjäkin mukana toista settiä varten, jotta saan kädet vapaaksi ja voi vetää välillä poikkihuilusoolojakin. Eivät laulut ole yhtäkkiä tulleet ohjelmistoon, mutta se kyllä vahvistuu vaan iän myötä, avautuu Ruonansuu.

Suurimmaksi herkäksi hitikseen Jope listaa Enkeleitä tosillemme –balladin.

Lue seuraavaksi