Afroditen valtakunta tuo rakkauden museoon

Välimeren maiden kauneuden, rakkauden ja erotiikan jumalattarista kertovat näyttely avautuu Tampereen Vapriikissa perjantaina.

kulttuuri
Afroditen valtakunta -näyttelyn esineistöä Vapriikissa
Jan Hynnä / Yle

Rakkaus on yhteistä kaikille ihmisille. Antiikin kulttureissa tavoiteltiin tutkija Marjo Meriluoto-Jaakkolan mukaan kauneutta ja rakkautta hyvin samankaltaisin tavoin kuin nykyäänkin.

– Esimerkiksi vaaleaa ja kuulasta ihoa tavoiteltiin, sillä ruskettunut iho viittasi työntekoon. Hiuksiakin vaalennettiin. Aika paljon käytettiin meikkiä ja hajusteita hyvinkin paljon.

Kauneus oli todella tärkeää, sillä oli saatava mies, perhe ja lapsia. Lapsien kautta turvattiin oma vanhuus ja tarkkojen hautausmenojen suorittaminen.

Kauneusihanteet jumalattarien Afroditen, Venuksen, Ištarin ja Hathorin aikaanvaihtelivat hieman kulttuurista toiseen Välimerenkin alueella, mutta nykyaikaan Afroditen valtakunta -näyttelyn aikaa on helppo peilata.

– Nämä ovat eurooppalaisen kulttuurimme juuria. Roomassa keisarinnat johtivat hiusmuotia, niin nykyään niin tekevät supermallit ja elokuvatähdet.

Erotiikassa ja rakkaudessa löytyy eroja nykyaikaan

Afroditen valtakunta esittelee antiikin Kreikan, Rooman, Egyptin ja Mesopotamian naisten elämää jaihanteita. Vapaus naisellisuuden, eroottisuuden ja seksuaalisuuden esiin tuomisessa erottaa antiikin naiset nykynaisista.

Rakastumiseen on heti liittynyt erotiikka ja seksi. Ei ole ollut olemassa sääntöä, että ei seksiä ennen avioliittoa.

Marjo Meriluoto-Jaakkola

– Rakastumiseen on heti liittynyt erotiikka ja seksi. Ei ole ollut olemassa sääntöä, että ei seksiä ennen avioliittoa.

Avioliittoon erotiikka ja rakkaus eivät ole välttämättä Meriluoto-Jaakkolan mukaan kuuluneet, vaan liitot olivat usein poliittisia käytännön liittoja. Ihanteellisessa tapauksessa tosin rakkaus ja seksi mahtuivat avioliittoonkin.

Vapriikin näyttelyssä tullaan järjestämään erityisiä erotiikkakierroksia, joilla puhutaan syvemmin aiheesta.

Museokeskus Vapriikin Afroditen valtakunta – Kauneus, rakkaus ja erotiikka antiikin maailmassa avataan perjantaina 21. maaliskuuta. Yleisölle näyttely aukeaa 22. maaliskuuta.

Esillä on 300 esinettä Alankomaiden arkeologisesta kansallismuseosta pääosin vuosilta 1000-0 ennen ajanlaskumme alkua.