1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapset pistävät päiväkotia uusiksi laatupelin avulla

Lapset määräävät kaapin paikan - tai ainakin sen värin forssalaisissa hoitopaikoissa. Lapset saavat päättää ympäristöstään ja hoitonsa laadusta sitä varten kehitetyn laatupelin avulla. Kun lapsi osaa kertoa, mistä ei esimerkiksi päiväkodin tiloissa tai henkilökunnassa pidä, asiat myös muutetaan.

Kotimaan uutiset
Forssalaisen eskarin Mestarit lastentarhanopettaja Helena Jasu ja lapset pelaavat laatupeliä
Nämä lapset kyllä uskaltavat kertoa, jos jokin asia ei ole mieleinen, sanoo lastentarhanopettaja Helena Jasu.Ville Välimäki / Yle
Forssalaisen eskarin Mestarit lastentarhanopettaja Helena Jasu ja lapset pelaavat laatupeliä

Äläs siinä höpötä, käskettiin forssalaislapsia vielä sukupolvi sitten. Nyt on toisin. Lasta kuunnellaan, ja jotta hän osaisi tuoda ajatuksensa julki, on sitä varten kehitetty peli. Laatupeli on lasten hoidon laatukriteereiden mittari, jossa asiat arvioidaan vähän samaan tapaan kuin vaikkapa siivousliikkeessä.

Lasten käytössä olevat tilat on kuvattu, ja lasta pyydetään arvostelemaan ne. Forssalaisen eskarin Mestarit lastentarhanopettaja Helena Jasu on pelistä innoissaan.

- Peli tuntui todella hyvältä. Mehän saimme positiivisia vastauksia lapsilta, ja nämä kolme lasta ovat kyllä sen verran rohkeita, että sanovat, jos asiat eivät ole hyvin, Helena Jasu miettii.

Päivähoidon henkilökunta tietää, että 6-vuotias tekee havaintoja eri tavalla kuin aikuinen, mutta on sanomisissaan varovaisempi.

Väärän väriset verhot menivät uusiksi

- Meillä on tavallaan ollut rakennettu ympäristö valmiina, niin lapsi tuo sitten siihen oman näkemyksensä kokemuksensa ja keskustelun kautta. Hyvin tärkeätä on myös se, että lapsi osallistuu. Meidän palvelulupauksiimme on kirjattu, että ikätasonsa mukaan lapsi osallistuu kaikkeen. Hän voi päättää esim. siitä, minkälaisia leluja meille tulee, sanoo päiväkoti Augustiinan johtaja Titta Autio.

Forssassa huomautuksen sai esimerkiksi eteinen, jossa lasten mukaan tulee ahtaan paikan kammo. Tarpeeksi suuri jumppasali sai pisteet.

Kun raati on arvostellut toimitilat, alkaa leikki. Ja opettajat puolestaan purkavat arviot, ja miettivät, miten tiloja parannetaan. Forssassa on sattunut sitäkin, että päiväkodin ikkunaverhot on vaihdettu, kun ne lasten mielestä olivat väärän väriset.

- Välillä mennään hippaa, välillä mennään viestejä, välillä mennään siellä hippaa ja välillä taas juhlitaan jonkun synttäreitä.

Lue seuraavaksi