"Kaikki on pelkkää teatteria" - Juorulehtien skandaalit kiehtovat palkittua teksti-tv-taiteilijaa

Lindsay Lohanin pidätysvalokuvista syntyi teksti-tv-taide-festivaalin voittajateos. Yle Teksti-tv:ssä on parhaillaan käynnissä kansainvälinen teksti-tv-taiteen festivaali.

kulttuuri
Teksti-tv-taidetta televisioruudulla.
Saksalaisen Kathrin Günterin teksti-tv-taidetta Lindsay Lohanin pidätyskuvista.Yle

Berliinissä asuva taiteilija Kathrin Günter voitti viime vuoden Teletext Art Prize -palkinnon parhaasta teksti-tv:tä hyödyntävästä taideteoksesta. Lindsay Lohanin pidätysvalokuvien pikselimukaelmat syntyivät, kun Günteriltä ja 15:ltä muulta taiteilijalta tilattiin teoksia kansainväliselle teksti-tv-taiteen festivaalille.

- Teksti-tv oli minulle täysin uusi muoto, johon tehdä taidetta. Se oli haastavaa ja aluksi myös vaikeaa, taiteilija kertoo.

_Lindsay Lohan Mug Shots _ja muut teksti-tv-taiteen festivaalin teokset ovat nyt nähtävissä kuukauden ajan Suomessa sekä Yle Teksti-tv:n sivuilla 525 - 541 että helsinkiläisessä FISH-galleriassa. Teksti-tv:n sivuille perustetaan myös museo teksti-tv-taiteelle.

"Julkisuus on vain teatteria"

Lindsay Lohan -kuvat ovat osa Günterin teoskokonaisuutta, jossa hän tutkii julkisuutta ja sen skandaaleja, joiden takia esimerkiksi juorulehtiä ostetaan. Taiteilija kertoo olevansa kiinnostunut siitä, miten julkkikset ja paparazzit toimivat yhdessä.

- Yleensähän asia esitetään niin, että pahat paparazzit jahtaavat julkkiksia ja tunkeutuvat heidän yksityiselämäänsä. Tosiasiassa myös julkkikset käyttävät paparazzeja hyväkseen, Günter selostaa.

Taiteilija seisoo keskellä FISH-galleriaa, jonka seinille levittyy hänen uuden ajan pop-taidettaan - suuria valokuvia, joihin hän on lavastanut uusiksi Britney Spearsin viimeisimmän skandaalin esittäen itse pääosaa.

- Tosiasiassa se on kaikki pelkkää teatteria. Sekä julkkikset että paparazzit esiintyvät niille, jotka vielä luulevat, että kaiken tuon esityksen takana olisi jotakin aitoa, Günter sanoo.

Teksti-tv-taidetta televisioruudulla.
Brittiläisen Dan Farrimondin teksti-tv-taidettaYle

Vähän merkkejä, paljon asiaa

Kansainväliseen teksti-tv-festivaaliin osallistuu 16 taiteilijaa, joiden teokset olivat viime vuonna esillä teksti-tv-sivuilla Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Günter kertoo ennen teoksia nähneensä teksti-tv:n viimeksi parikymmentä vuotta sitten asuessaan vielä vanhempiensa luona.

- En ollut kuullutkaan teksti-tv-taiteesta ennen kuin minut kutsuttiin mukaan festivaalille. Minulla ei ole edes televisiota, Günter kertoo.

Taiteilijan mukaan kulmikas teksti-tv-formaatti sopii kuitenkin hyvin taiteen tekemiseen.

- Teksti-tv tarjoaa vain vähän eri mahdollisuuksia. On vain 40 riviä ja muutamia pikseleitä ja värejä. Mutta silloin kun on vain vähän mahdollisuuksia, voi sanoa aika paljonkin. Täytyy vain löytää oikea tapa.