1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Veneenomistajat entistä vaativampia – suosituimmille venepaikoille vuosien jono

Veneilijät ovat yhä vaativampia venepaikkojen suhteen. Vaasassa halutuimpia venepaikkoja ovat ne, joissa on turvaportti, valaistus, leveyttä ja helppo kulku. Suosittuun Gerbyn satamaan jonotetaan jopa vuosia, mutta tilanne on nyt helpottumassa.

Kotimaan uutiset
Kaivinkone pudottaa kiveä mereen.
Vaasan Gerbyn venesatamaan rakentuu lisää venepaikkoja. Antti Haavisto / Yle

Vaasalaisten veneilijöiden saataville tulee lisää venepaikkoja tulevaksi kesäksi. Suositun Gerbyn venesataman paikkamäärä yli tuplaantuu reiluun kahteensataan, kun sataman uusimistyöt valmistuvat.

– Gerbyn satamaan tulee 120 uutta venepaikkaa. Eli paikkamäärä nousee 93:sta 215:een, kertoo Vaasan kaupungin venepaikkavastaava Lassi Pihlajamäki.

Lisäpaikat tulevat tarpeeseen, sillä suosituimmille paikoille on jopa vuosien jono. Tällä hetkellä Gerbystä venepaikkaa jonottaa 180, joten ihan kaikki eivät sinne vieläkään mahdu.

– Mutta jos venepaikka kelpaa mistä tahansa, silloin Vaasasta saa paikan jostain päin kaupunkia, lupaa Pihlajamäki.

Kokonaisuudessaan Vaasassa on Gerbyn remontin jälkeen 2000 venepaikkaa.

Halutuimmissa hyvä varustelu

Veneilijät ovat yhä vaativampia ja toivovat hyvin varustettuja venepaikkoja. Halutuimmissa on uiva laituri turvaportteineen ja leveä aisa, jotta kulku veneeseen helpottuu. Lisäksi toivotaan valaistusta ja videovalvontaa. Viimeksi mainittua ei kaupungilla kuitenkaan ole.

Vaatimukset eivät johdu siitä, että ilkivaltaa olisi ollut jotenkin runsaasti Vaasassa.

– Muutamia pieniä näpistyksiä, jos veneeseen on jättänyt jotain. Mutta ei suurempaa ole tapahtunut ainakaan viime vuonna, sanoo Pihlajamäki.

Hinnat nousussa

Tulevaksi kesäksi venepaikkojen hinnat nousivat, sillä niille tehtiin 1,4 prosentin indeksikorotus. Enemmänkin olisi korotuspaineita ollut. Hyvillä venepaikoilla saa myös pulittaa isomman maksun.

– Nyt otettiin käyttöön palvelumaksu näille leveille paikoille. Kallein venepaikka on 215 euroa tulevalla kaudella, sanoo Pihlajamäki.

Pihlajamäki lupaa, että uudetkin venepaikat ovat vastaanottokunnossa vapun jälkeen. Virallisesti veneilykausi alkaa 1. toukokuuta.

Lue seuraavaksi