Lämpenisikö Hämeenlinnan uusi asuinalue Vanajaveden energialla?

Hämeenlinna tutkii, voisiko tulevan keskustan eteläpuolelle nousevan Engelinrannan asuinalueen lämmönlähteenä olla viereisen Vanajaveden lämpö. Vesilämmön etuna voisi olla vakaa hinta ja varma saatavuus. Lämmönvaihdinta voi tarvittaessa käyttää myös tilojen jäähdyttämiseen.

Kotimaa
Havainnekuva Engelinrannasta pohjoisesta katsoen.
Jatke Oy

Hämeenlinnassa tutkitaan mahdollisuutta hyödyntää Vanajaveden lämpöä Engelinrannan uuden asuntoalueen lämmityksessä. Vesilämmön hyödyntämisessä käytettävää lämmönvaihdinlaitteistoa voitaisiin käyttää kesäaikaan myös asuntojen viilentämiseen.

Päätöksiä lämmitysmuodosta ja muista kaavoitusratkaisuista ei vielä ole, mutta vesilämmössä on riittävästi mahdollisuuksia Engelinrannan lämmittämiseen, vakuuttaa Uponor Infran myyntipäällikkö Tuomo Honkamäki.

- Siinä on potentionaalia tosi paljon. Tuo vesi on ensinnäkin virtaava, jolloin siihen tulee aina uutta vettä tilalle. Ja jos ajatellaan, että energian hinta tulee maailmassa nousemaan koko ajan, koska epävarmojen hallitusten käsissä on 90 prosenttia öljyvaroista. Se tarkoittaa sitä, että energian hinta tulee heilumaan koko ajan kovaa. Voin sanoa, että tuon vesistön lämpötila pysyy samana. Voimme antaa hinnan sille energialle nyt jo, vakuuttaa Honkamäki.

Vesilämmön tuottajana voisi toimia energiayhtiön sijaan osuuskunta, jolloin energian hinnasta jäisivät pois arvonlisävero ja energiavero.