Patria: Vattajan ampuma-alue on korvaamaton

Kokkolan Vattajalla sijaitseva harjoitusalue on aseyhtiölle elintärkeä. Dyyni-Life hanke on hillinnyt villeintä menoa hiekoilla, mutta ilman koeammuntoja tuotekehittely olisi mahdotonta.

Kotimaa
Panssariajoneuvo laukaisee kranaatin

Aseyhtiö Patria testaa tällä viikolla kranaatinheitinjärjestelmiään Lohtajalla. Puolustusvoimille pakkolunastetun Vattajan luovuttaminen yksityisen yrityksen käyttöön aiheutti vahvaa kritiikkiä vuosi takaperin.

– Vattajan merkitys Patrialle on se. että tämä on täysin korvaamaton. Asejärjestelmien testaus vaatii kentän, joka on riittävän iso, jotta sillä voi ampua, mutta on riittävän pieni, jotta sitä näillä voimin kyetään valvomaan niin, että toiminta on turvallista, kertoo Patrian asejärjestelmätestauspäällikkö Vesa Toivonen.

Esimerkiksi Rovajärven laajan alueen vartiointiin ei yrityksellä olisi rahkeita. Pyhärannan Reilan alue on ollut toinen Patrian käyttämä alue, mutta siellä toiminta lakkaa vuodenvaihteessa. Näillä näkyminen Vattajan roolin korostuminen ei yhtiön mukaan kuitenkaan näy harjoituspäivissä.

– Patrian osalta en usko, että Vattajan käyttö lisääntyisi siinä mielessä, että järjestelmä alkaa olla valmiimpi eli meillä on tuotekehitysammuntoja vähemmän, joku esittelyammunta silloin tällöin. Sanoisin, että käyttö säilyy todennäköisesti tällä tasolla.

Mahdolliseen ympäristölupaan sopeudutaan

Patrian harjoituksista nousi viime vuonna pienoinen kohu. Yritys toimii Vattajalla Metsähallituksen luvalla.

– Olemme kuunnelleet kritiikkiä ja se on täysin ymmärrettävää, että ihmisiä ärsyttää, että täällä käydään. Mutta vaihtoehtoja on aika vähän. Toisaalta puolustusvoimat on ihan kristallinkirkkaasti ja kirjallisestikin tehnyt selväksi että olemme ikään kuin strateginen kumppani heille ja näin on toimittava, kertoo Toivonen.

Kritiikin kärki kohdistuu siihen, että Patria ampuu Vattajalla ilman ympäristölupaa. Tähän saakka lakia on tulkittu niin, että puolustusvoimat ei tarvitse ympäristölupaa ammunnoilleen. Yksityisen yrityksen kohdalla porsaanreikää on vaikea löytää. Myös puolustusministeri Carl Haglund on vaatinut lupa-asioiden kuntoon saattamista.

Olemme kuunnelleet kritiikkiä ja se on täysin ymmärrettävää, että ihmisiä ärsyttää.

– Ympäristölupaa ei ole vaadittu, mutta jos sellaista vaaditaan Patriankin toiminnalle, niin totta kai me haemme sellaisen. Kunnioitamme niitä määräyksiä, jotka täällä vallitsee eli toimimme niillä säännöillä, jotka ovat täällä ampumakentällä voimassa. Jos niihin kuuluu se, että toiminnalle on haettava ympäristölupa, niin me haemme sen. Jos siihen tulee rajoitteita, niin niitä noudatetaan, lupaa Toivonen.

Lohtajalla kohistiin viime vuonna etenkin YouTubeen ladatusta videosta, jossa AMV-vaunu rynni dyyneillä samalla tulittaen. Video oli kuvattu jo vuonna 2007 eikä moinen olisi enää mahdollista, koska Dyyni-Life -hanke ohjasi ajoneuvot merkityille urille.

– Video oli kuvattu puolustusvoimien harjoituksen yhteydessä, heidän valvonnassaan ja silloisilla säännöillä. Nyt ei voisi enää niin tehdä, täällä on Dyyni-Life-säännöstö voimassa ja sitä noudatetaan.