Jokereiden uudet osaomistajat ovat Obaman pakotelistalla

Yhdysvaltain Venäjän-pakotelistalla on kaksi venäläistä, joilla on myös Suomen kansalaisuus.

urheilu
Gennadi Timtšenko, Harry Harkimo ja Roman Rotenberg Jokerien KHL-siirtoa koskeneessa lehdistötilaisuudessa. Myös venäläis-suomalainen Timtšenko on Yhdysvaltain asettamalla pakotelistalla.
Gennadi Timtšenko (vas.), Harry Harkimo ja Roman Rotenberg Jokerien KHL-siirtoa koskeneessa lehdistötilaisuudessa kesäkuussa 2013.Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman julkistamalla uudella Venäjän-pakotelistalla ovat myös liikemiehet Gennadi Timtšenko sekä Arkadi ja Boris Rotenberg, jotka omistavat jääkiekkojoukkue Jokereiden kotihallin Helsinki Areenan ja osan Jokereiden jääkiekkojoukkueesta.

Yhdysvaltain hallinnon julkistamalla uudella pakotelistalla (siirryt toiseen palveluun) on yhteensä 20 nimeä.

Genevessä asuvalla Gennadi Timtšenkolla on Suomen kansalaisuus, ja ilmeisesti myös Venäjän ja Armenian kansalaisuudet. Myös Boris Rotenbergilla on Suomen kansalaisuus.

Liikemiehet omistavat 49 prosenttia Jokereiden jääkiekkojoukkueesta. Kaikkien kolmen sanotaan kuuluvan presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

Gennadi Timtšenko omistaa IPP International Petroleum Products -yhtiön, joka vie öljyä Suomen kautta maailmalle. Talouslehti Forbesin arvion mukaan Timtšenkon omaisuus on yli 10 miljardia. Hän on Venäjän kuudenneksi ja maailman 61. rikkain ihminen, Forbes tietää.

Rotenbergien sanotaan tehneen yli viiden miljardin euron sopimukset Sotšin olympialaisten rakentamisen yhteydessä, kertoo uutistoimisto AFP. Veljeksistä Boris on toiminut Putinin judovalmentajana.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja on luvannut kommentoida Yhdysvaltain pakotelistalla olevien Suomen kansalaisten asemaa sen jälkeen, kun EU on julkistanut oman pakotelistansa myöhemmin tänään.

Pakotteet estävät toiminnan Yhdysvalloissa

Ulkoministeriön pakoteasioista vastaavan ryhmän johtajan Aleksi Pursiaisen mukaan Yhdysvaltain pakotteista aiheutuu velvotteita Yhdysvaltojen ulkopuolella ainoastaan Yhdysvaltain kansalaisille ja yhdysvaltalaisille yrityksille.

Pursiainen kertoo, että Suomen kansalaisille tai suomalaisille yrityksille ei aiheudu mitään oikeudellisia velvotteita Yhdysvaltojen pakotteista.

– Toki on sitten niin, että luotto- ja rahoituslaitokset omaa riskien hallintaansa ja toimintapolitiikkaansa määritellessään saattavat myös näitä ottaa huomioon.

Pursiaisen mukaan Yhdysvaltojen pakotteiden kohteena olevien henkilöiden tai yritysten toiminta Yhdysvalloissa tai yhdysvaltalaisten kumppaneiden kanssa varmastikin estyy.