Poikabändit ovat täällä taas – Kliff haluaa välttää vanhoja kliseitä

Poikabändit laulavat 90-luvun tapaan ihannetytöistä, mutta kliseisimmät tanssikoreografiat on jätetty pois.

Kliff-yhtyeen jäsenet.

Poikabändit olivat edellisen kerran in 1990-luvulla. Nuoret miehet lauloivat tytöt pyörryksiin balladeilla ja tanssivat tarkkaan mietityissä asuissa yhteneväisin käsiliikkein.

Maailmanlaajuisesti suosittuja olivat esimerkiksi Take That ja Backstreet Boys. Kotimaisista kokoonpanoista nuoria tyttöjä villitsi ainakin XL5.

Nyt aika on jälleen kypsä poikabändeille. Suomessa uusia poikakokoonpanoja ovat Satin Circus ja Kliff.

– Poikabändihän on tavallaan kuin tumma miesten puku. Sille on aina käyttöä ja se ei mene koskaan pois muodista. Nyt on ehkä tullut uudelleen aika katsoa, löytyykö tällaiselle oikeasti yleisöä ja tilaisuutta, sanoo Warner Musicin tuotantopäällikkö Asko Kallonen.

Kallosen mukaan yksi syy poikabändien uudelle tulemiselle on brittiläis-irlantilaisen One Directionin maailmanlaajuinen menestys. Se on innostanut muodostamaan omia yhtyeitä.

– Ilmiöstä on tullut myös tekijöillensä ajankohtainen. Joku on alkanut miettiä, että hei mäkin haluan tehdä tuon.

Kliff yllättyi suosiosta

Poikabändi Kliff on kasattu 17–18-vuotiaista nuorista miehistä, jotka esiintyvät julkisuudessa pelkillä etunimillään. Yhtyeen taustalla on tuotantopäällikkö Asko Kallonen, joka on antanut poikien kypsytellä konseptiaan tuottajan kanssa yli vuoden verran. Ensimmäinen kappale Mun jopo julkaistiin vasta kuukausi sitten.

– Me tiesimme, että tästä on tulossa poikabändi, mutta halusimme tehdä omanlaisen. Otimme tähän elementtejä esimerkiksi rapista, kertoo Kliff-poikabändin Ville.

– Ei ole ihan semmoinen tyypillinen poikabändi musiikkityyliltään, jatkaa Tomi.

– Meillä on ihan täysin oma juttu, että me ollaan ihan erilaisia persoonia ja yritetään tuoda niitä esiin biiseissämme, sanoo puolestaan Elie.

Menneiden vuosikymmenien poikabändien tapaan sanoituksissa lauletaan unelmien tytöistä. Kliseisimmät tanssiliikkeet on kuitenkin jätetty pois.

Heti ensimmäisen kappaleen julkaisun jälkeen nelihenkinen Kliff sai innokaita faneja, jotka kutsuvat itseään kliffereiksi. Nopeasti tullut suosio on ollut pojille pienoinen yllätys.

– Fanit ovat olleet aivan uskomattomia. Tosi kiitollisia ollaan siitä, miten paljon hyvää palautetta on tullut. Totta kai siellä on jonkin verran negatiivista palautetta, mutta sehän kuuluu tähän hommaan, sanoo nelikon nuorin, 17-vuotias Topias.

Teinityttöjä ei voi huijata

Teinitytöt fanittavat tällä hetkellä antaumuksella samanikäisiä poikasooloartisteja sekä poikabändejä. Teineille suunnatussa musiikkibisneksessä liikkuvat isot rahat.

Asko Kallonen. Kuva: Yle

– Ei siinä minun mielestäni rahasteta yhtään sen enempää kuin millään muillakaan asioilla, jotka teinityttöjä kiinnostavat. Seuraan päivittäin omaa tyttöäni ja hänen kavereitaan ja he ovat aika skarppeja. Jos heille yritetään mallintaa vaikka jotain ulkomaalaista ilmiötä sellaisenaan, niin kyllä he aika nopeasti sanovat, että mitäs järkeä tässä on. Tämähän kuulostaa aivan samanlaiselta kuin mistä me jo tässä tykätään, sanoo Warner Musicin tuotantopäällikkö Asko Kallonen.

Menestyvän poikabändin tekeminen ei Kallosen mukaan ole helppoa. Siksi hän seuraakin mielenkiinnolla, miten Kliff-kokoonpanolle käy.

– Jos suosio tästä hirvittävästi nousee, niin katsotaan, mitä muutoksia henkilökemioissa tapahtuu. Sitähän aina tapahtuu oli artisti nuori tai vanha, niin suosio on semmoinen asia, mitä ihmisen on vaikea käsitellä.