1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Väitös: Facebook koukuttaa monin eri tavoin

Facebook-väitöksen mukaan käyttäjä tulee voimakkaan riippuvaiseksi sosiaalisesta mediasta. Myös Facebook itse tekee kaikkensa, jotta käyttäjät pysyvät mainostajien ulottuvilla.

internet
Tutkija Tero Karppi.
Tutkija Tero Karppi.Samuli Holopainen / Yle

Facebookista väittelevä tutkija Tero Karppi on tullut siihen tulokseen, että "naamakirja" koukuttaa hyvin monin eri tavoin. Palveluun liittyminen on helppoa, ja sisältöä aletaan suoltaa sitä sen tarkemmin miettimättä.

Käyttäjät eivät myöskään mieti sitä, jos palvelusta haluaisikin joskus poistua, sanoo Karppi.

- Ei se varmaan tule monellekaan mieleen liittymisvaiheessa. Tutkijalle mielenkiintoista on se, miten paljon Facebookista eroamisesta nykyään kuitenkin puhutaan ja sitä suunnitellaan, sanoo Karppi.

Facebookin tutkiminen oli riski

Tutkija otti viitisen vuotta sitten tietoisen riskin, kun hän aloitti Facebookia käsittelevän väitöskirjansa.

Moni on kuvaillut, että jonkinlainen katastrofi Facebookista irtautuminen on ollut.

Tero Karppi

Pelkona oli koko naamakirjan tallautuminen kilpailijoiden jalkoihin.

- Oikeastaan vasta pari vuotta sitten, kun Facebook listautui pörssiin, kävi selväksi ettei se ole häviämässä mihinkään. Sehän on edelleen hyvin keskeinen tekijä sosiaalisen median ympäristössä, sanoo Karppi.

Karpin mukaan Facebook sitouttaa käyttäjänsä monella eri tavalla.

Myös tilinsä lakkauttanut palaa pian takaisin, kun kaverit unohtavat vaikkapa kutsua hänet juhliin.

- Moni on kuvaillut, että Facebookista irtautuminen on ollut jonkinlainen katastrofi. Se tietysti kertoo hyvin paljon siitä, miten merkittävä osa monen elämää Facebook nykyisin on, sanoo Karppi.

Facebook on onnistunut sitouttamaan käyttäjät

Tutkija Tero Karpin mielestä yksi Facebookin menestyksen salaisuuksista on sen raivokas halu pitää käyttäjistään kiinni.

Jossain vaiheessa Facebook keksii, miten se voi käyttää valtavaa dataansa yhä paremmin hyödyksi.

Tero Karppi

Netissä on ollut sivustoja, joiden avulla on pystynyt näyttävästi lopettamaan Facebookin käytön eli "tekemään digitaalisen itsemurhan".

Facebook on kuitenkin nuijinut nämä palvelut hengiltä, sanoo Karppi. Facebook katsoi, että sulkupalvelut rikkoivat käyttäjien hyväksymiä sääntöjä.

- Facebook reagoi näihin palveluihin lähettämällä uhkauskirjeet, että se vetää sivustojen ylläpitäjät oikeuteen, jos moinen toiminta ei lopu. Aika pian nämä palvelut joutuivatkin sulkemaan sivunsa, sanoo Karppi.

Paljon tietoa on vielä hyödyntämättä

Maaliskuun lopulla väittelevä Tero Karppi uskoo, ettei Facebook ole vielä täysin hyödyntänyt käyttäjistä keräämäänsä valtavaa tietomäärää.

Väittelijä ennustaakin, että Facebook ostaa kilpailijat tieltään ja sen voittokulku jatkuu.

- Jossain vaiheessa Facebook keksii, miten se voi käyttää valtavaa dataansa yhä paremmin hyödyksi. En siis usko, että Facebook kuolee minnekään, ennustaa Karppi.

Juttua tarkennettu sulkupalvelujen osalta 21.3.2014 klo 9:15.

Lue seuraavaksi