1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Smedsistä Kansallisteatterin residenssitaiteilija

Ohjaaja Kristian Smeds aloittaa Kansallisteatterin ensimmäisenä residenssitaiteilijana ensi vuonna.

Ohjaaja Kristian Smeds Kuva: Yle

Kansallisteatteri käynnistää uuden taiteilijaresidenssiohjelman. Ensimmäiseksi viisivuotiseksi residenssitaiteilijaksi on kutsuttu eturivin suomalaisiin teatteriohjaajiin kuuluva Kristian Smeds.

- Tavoitteenamme on tarjota pitkän linjan taiteilijalle parhaat mahdolliset olosuhteet tutkia ja tehdä korkeatasoista teatteritaidetta. Taiteilijalle taataan resurssit pureutua taiteen olemukseen ja pohdintoihin siitä, miksi taidetta tehdään ja mitä teatteri on, pääjohtaja Mika Myllyaho kertoo uudesta hankkeesta.

Kansallisteatteri on sopinut, että Kristian Smeds tekee residenssitaiteilijakaudellaan 2015 ̶ 2019 kolme teosta kansallisteatteriin.

Residenssiohjelmaa tukee Eino Kaliman rahasto.

Uutta kotimaista draamaa

Kansallisteatteri aloittaa myös uuden kotimaisen draaman viisivuotisen projektin. Vuonna 2015 käynnistyvässä hankkeessa kantaesitetään joka näytäntövuosi uusi kotimainen näytelmä Omapohjan näyttämöllä.

Viisi projektiin kutsuttua nuoren polven näytelmäkirjailijaa ovat Veera Tyhtilä, Okko Leo, Marko Järvikallas, Melli Maikkula ja Paula Salminen.

-Haluamme taata nousevien kotimaisten draamakirjailijoiden työlle jatkumon. Tyhtilä, Leo, Järvikallas, Maikkula ja Salminen ovat päässeet urallaan hyvään alkuun. Tahdomme varmistaa, että laadukas draamakirjoittaminen jatkuu vastakin, Mika Myllyaho sanoo.

Myös uuden draaman projektin rahoituksen mahdollistaa Eino Kaliman rahaston uusi apuraha.

Eino Kalima toimi Kansallisteatterin pääjohtajana vuosina 1917 ̶ 1950.