Pakotelistalle joutunut Timtšenko myi osuutensa sveitsiläisestä öljyjätistä

Öljykauppayhtiö Gunvorin mukaan Timtšenko myi osuutensa toiselle pääomistajalle jo keskiviikkona eli päivää ennen Yhdysvaltain pakotepäätöstä.

Ukraina

Yhdysvaltain pakotelistalle joutunut Gennadi Timtšenko on myynyt osuutensa sveitsiläisestä öljykauppayhtiö Gunvorista, yhtiö kertoo nettisivuillaan.

Gunvorin mukaan Timtšenko myi osuutensa jo 19. maaliskuuta, eli päivää ennen kuin hän joutui pakotelistalle.

Timtšenkon osuuden osti yhtiön toinen suuromistaja, ruotsalaisliikemies Torbjörn Törnqvist. Hän omistaa nyt 87 prosenttia yhtiöstä. Loput 13 prosenttia omistavat Gunvorin korkeassa asemassa olevat työntekijät. Ulkopuolisia osakkeenomistajia ei ole, Gunvor sanoo.

Aiemmin Gunvor sanoi uutistoimisto Reutersille olevansa tyrmistynyt siitä, että Yhdysvaltain pakotepäätöksessä yhtiö lyhdistetään Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Putinilla on investointeja Gunvorissa ja pääsy Gunvorin varoihin. Gunvor sanoo, ettei Putinilla ole koskaan ollut omistusta Gunvorissa eikä hän ole yhtiön tai sen toiminnan edunsaaja.

Yhtiö sanoi arvioivansa, millaisia mahdollisia vaikutuksia Timtšenkolle määrätyillä pakotteilla on Gunvorille. Myöhemmin yhiö kertoi, että Timtšenko oli myynyt osuutensa jo päivää ennen pakotepäätöstä.

Yhdysvaltain pakotelistalle joutuminen tarkoittaa sitä, että henkilön Yhdysvalloissa olevat varat jäädytetään ja yhdysvaltalaisilta kielletään yhteistyö heidän kanssaan. Sveitsi ei ole määrännyt Venäjälle pakotteita.

Timtšenko oli perustamassa Gunvoria vuonna 1997. Gunvorin liikevaihto oli toissa vuonna noin 68 miljardia euroa. Se kävi kauppaa päivittäin noin 2,5 miljoonalla öljytynnyrillä. Työntekijöitä yhtiöllä oli tuolloin yli 1 600.

Törnqvist kertoi marraskuussa uutistoimisto Reutersille, että yhtiö tutkii kasvumahdollisuuksia Pohjois-Amerikassa. Sillä on osuus hiilikaivoksesta Montanassa Yhdysvalloissa.

Genevessä asuvalla Timtšenkolla on Suomen ja ilmeisesti myös Venäjän ja Armenian kansalaisuus. Hän omistaa yhdessä pakotelistalle niin ikään joutuneiden Rotenbergin veljesten kanssa Helsinki Areenan Helsingissä ja osan jääkiekkojoukkue Jokereista.

Timtšenko on omistajana myös venäläisessä kaasuyhtiö Novatekissa sekä IPP International Petroleum Products -yhtiössä, joka vie öljyä Suomen kautta maailmalle.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset