Pietarista lääkejäämiä Itämereen yhtä paljon kuin koko Suomesta

Noin 80 miljoonan ihmisen lääkejäämät päätyvät Itämereen.

Kotimaa
Suomenlahteen laskevaa Nevajokea Pietarin keskustassa.
Suomenlahteen laskevaa Nevajokea Pietarin keskustassa.Anatoli Maltsev / EPA

Tutkijat ovat löytäneet yleisen tulehduksenestolääkkeen jäämiä Pietarista Suomenlahteen ja Itämereen päätyvistä jätevesistä.

Pietarissa torstaina järjestetyssä Itämeri-seminaarissa julkaistiin Helcom Base -ohjelman tutkimus eräiden lääkeaineiden ja mikrokokoisen muovijätteen määrästä Pietarin jätevesissä.

Tutkijat etsivät jätevedestä kolmea lääkeainetta: yhtä yleistä synteettistä hormonia, yhtä luonnollista hormonia ja diclofenac-tulehduksenestolääkettä. Kaikki aineet kuuluvat EU:n silmälläpidettävien lääkeaineiden listalle.

Tulehduksenestolääke diclofenac on tutkijoiden mukaan ongelmallinen, koska sen poistaminen jätevedestä on hyvin hankalaa. Sitä kertyy koko Pietarin seudulta meriveteen noin 280 kiloa vuodessa eli yhtä paljon kuin koko Suomesta.

Ongelmana on, että Itämeren vesi vaihtuu keskimäärin kerran 30 vuodessa, mikä tarkoittaa, että diclofenacin pitoisuus kohoaa vähitellen, kertoo Helcomin asiantuntija Niina Vieno. Hänen mukaansa lääkekertymät voivat noin kymmenessä vuodessa haitata meren eliöstöä.

Molempien hormonien määrät olivat vähäisiä. Vienon mukaan hormonien määrää ei saatu kunnolla mitattua. Kaiken kaikkiaan hormonien suhteen ollaan paremmalla puolella, hän arvioi.

Huoli lääkeaineiden rikastumisesta vesiluonnossa on kasvanut viime aikoina. Itämereen päätyvät 80 miljoonan ihmisen lääkejäämät.

Pietarista Itämereen joutuvan mikrokokoisen muovijätteen määrää ei kyetty vielä tarkkaan arvioimaan. Se tiedetään, että puhdistamot pystyvät poistamaan varsin suuren osan muovista.