Työtä myös Nokian jälkeen

"Jäi hyvät muistot Nokiasta. Nokia hoiti lähdön erittäin hyvin." 

Kotimaa
Arto Turunen.
Arto Turunen.Yle

Kesän 2012 yt-neuvotteluissa Nokian digitaalisessa markkinoinnissa työskennellyt Arto Turunen päätti ottaa irtisanomispaketin. Vaihtoehtona oli joutua irtisanotuksi. Ajatus lähdöstä oli muutenkin kypsynyt mielessä jo jonkin aikaa.

Nokia tarjosi paketin vastaanottaneille hyvät edut, jotka olivat sitä suuremmat, mitä kauemmin oli yrityksen palveluksessa ollut. Yritys muun muassa tuki yrityksestä lähteviä niin sanotulla Bridge-ohjelmalla, johon kuului tukea niin yrittäjiksi aikoville, työnhakijoille kuin opiskeluistakin kiinnostuneille.

Arto Turunen perusti Bridge-ohjelman myötä oman yrityksen, johon hän sai myös starttirahaa. Yritys kuitenkin meni nurin. Vähän sen jälkeen hän lähti hakemaan uudelleen palkkatyötä ja saikin uuden paikan OP-Pohjolasta.

– Irtisanomispaketin ansiosta ei ollut kiire ja paniikki löytää uutta työtä. Ennemminkin pystyin rauhassa katsomaan. Minäkin hain aika montaa työpaikkaa, olin monessa haastattelussa ja useissa soveltuvuustesteissä. Sanoin jopa "ei kiitos" joillekin työpaikoille. Oli varaa tavallaan valita. Kokeilin vähän kaikenlaista Nokiasta lähtöni jälkeen – menin mukaan kunnallisvaaleihinkin ja olen nykyisin Espoossa varavaltuutettuna. Samanaikaisesti kun perustin yrityksen, meni vanhin lapsi kouluun. Sain nauttia myös koti-isän roolista.

Irtisanomispaketin ansiosta ei ollut kiire ja paniikki löytää uutta työtä. Ennemminkin pystyin rauhassa katsomaan.

Koulutukseltaan Turunen on ekonomi. Hän vastaa nykyisin OP-Pohjolan yritysasiakkaiden webbipalveluista. Nokia-ajoista hänellä on pelkästään hyvää sanottavana, eikä lähtemisprosessistakaan mitään murisemista.

– Jäi hyvät muistot Nokiasta. Hirveesti hyviä kollegoita ja itse asiassa nykyisessä työpaikassanikin on aika paljon entisiä nokialaisia. Nokia hoiti lähdön erittäin hyvin.

Millaista sitten oli hakea töitä, kun niin moni muu saman alan ihminen oli samalla luukulla samaan aikaan?

– Olihan se välillä outoa, kun tiesi että vanhat tutut hakevat samaa työpaikkaa. Toisaalta hyvin avoimesti myös puhuttiin asiasta ja ehdoteltiin kavereiden kesken jotain paikkaa, jota jonkun kannattaisi hakea. Sosiaalisessa mediassa meillä ex-nokialaisilla oli yhteisö, jossa vinkattiin toisillemme mahdollisista työpaikoista – ja nyt kun olen sellaisessa asemassa, että rekrytoin väkeä, tiedän olemassaolevan verkoston ja voin hyödyntää sitä.

Turusen mielestä tutkimus, jonka mukaan noin 80 prosenttia korkeasti koulutetuista Nokialta lähteneistä työntekijöistä on työllistynyt tai saanut uuden alun yrittäjänä tai on opiskelemassa kuulostaa todenmukaiselta.

– Minun tuttavapiirissäni ei ainakaan ole kovin montaa, joka ei olisi saanut työtä.