1. yle.fi
  2. Uutiset

Satamajohtaja: TIR-kielto haittaisi pieniä yrityksiä

HaminaKotka -sataman toimitusjohtaja Kimmo Naskin mukaan TIR-kuljetusten loppuminen Suomesta Venäjälle suosisi Venäjän omia satamia.

Kotimaan uutiset
TIR-lastissa oleva rekka
Juha Korhonen / Yle

HaminaKotka -sataman toimitusjohtaja Kimmo Naski arvioi, että TIR-kuljetusten loppuminen Venäjälle haittaisi erityisesti pieniä yrityksiä.

TIR-kuljetuksista on maksettu etukäteen vakuus, eikä TIR-autoja tarkasteta rajalla. Jos TIR-kuljetukset loppuvat, kuljetusyrityksien on hankittava itse kulloisenkin lastin mukaiset vakuudet.

- Pienillä yrityksillä on tietenkin vaikeampaa saada sellaiset vakuudet kasaan. Isommissa taloissa se saattaa onnistua paljon helpommin, Naski toteaa.

Naskin mukaan tämä horjuttaa varmasti tasapainoa eri kuljetusyritysten välillä. Tasapaino horjuu myös eri kuljetusreittien välillä, koska Venäjä ei omissa satamissaan tarvitse TIR-järjestelmää.

Naskin mukaan muut reitit Venäjälle joutuvat huonompaan asemaan.

- Kuljetukset tulevat byrokraattisemmaksi ja niiden kustannukset lisääntyvät, Naski arvioi.

Venäjän tulli on ilmoittanut, että raskaan liikenteen TIR-kuljetuksia ei oteta enää vastaan Vaalimaan raja-asemalla huhtikuun 21. päivän jälkeen. Aiemmin oli sovittu, että TIR-kuljetukset loppuisivat kokonaan vasta kesäkuun lopussa.

Naski ei pidä loogisena, että TIR-kuljetukset loppuisivat vain yhdellä raja-asemalla.

Lue seuraavaksi