1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Päävammoilla vahva yhteys myöhempiin mielenterveysongelmiin

Voimakkain yhteys tanskalaistutkimuksessa havaittiin teini-ikäisenä päävammansa saaneiden ja mielenterveysongelmien välillä.

Kuva: Andreas Gebert / EPA

Tanskalaistutkijoiden mukaan pään vammat voivat herkistää vuosien päästä todettaville mielenterveysongelmille kuten skitsofrenialle ja masennukselle.

Tulosten mukaan päävamman saaneet sairastuivat skitsofreniaan 65 prosenttia todennäköisemmin, masennukseen 60 prosenttia ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön 30 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokit, joilla ei ollut päävammaa.

Myös niin sanotut orgaaniset mielenterveysongelmat, jotka johtuvat fyysisistä syistä, ovat päävammapotilailla selvästi tavallista yleisempiä.

Päävammojen ja mielenterveysongelmien yhteys oli voimakkain potilailla, jotka olivat saaneet päävammansa 11–15-vuotiaina.

Vastaavia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta tanskalaisten tutkimus on suurempi kuin yksikään aikaisempi. Tulokset perustuvat 113 000 päävamman saaneen tanskalaisen tietoihin.

Yhteys ei selittynyt sillä, että päävamman saaneet olisivat olleet muita alttiimpia onnettomuuksille. Myöskään perinnöllinen sairastumisalttius ei selittänyt tuloksia.

Tulokset julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.