1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Synnyinseutu sytyttää somessa

Internet ja erityisesti sosiaalinen media muuttaa myös kotiseututyötä. Muun muassa Facebookiin syntyy jatkuvasti uusia kotikontuja käsitteleviä sekä julkisia että suljettuja ryhmiä.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Monet ovat muuttaneet hyvinkin kauas kotiseudultaan, mutta rakkaus tuttuihin ja turvallisiksi koettuihin maisemiin voi roihuta pitkistä etäisyyksistä tai vierineistä vuosista huolimatta.

Kiintymys ja kiinnostus kotiseutuun näkyy nykyään myös netissä. Sosiaaliseen mediaan syntyy koko ajan uusia ryhmiä muun muassa paikkakuntien ja kaupunginosien ympärille. Kotiseuturyhmien nimeämisessä käytetään usein etuliitettä "entiset".

Esimerkiksi Entisten Nuorten Rovaniemi (siirryt toiseen palveluun) -ryhmässä on lähes 6 000 jäsentä. Kouvolan Entiset Nuoret (siirryt toiseen palveluun) eli KEN -ryhmässä on ylitetty 4000:n jäsenen raja. Entisten Nuorten Ivalossa on siinäkin jo 1700 jäsentä ja Vanhaa Kuusamoa -ryhmästä löytyy noin 6 500 aiheesta kiinnostunutta.

Ryhmässä on muisteltu kulmien pahoja poikia, ravintoloiden portsareita ja vinkattu grilliä, mistä saa parhaat taksarit.

Taija Rekonen

Kuvat kirvoittavat kommentteja

Jyväskylässä Taija Rekonen on perustanut Entiset ja nykyiset jyväskyläläiset (siirryt toiseen palveluun) -ryhmän. Rekonen on tähän mennessä hyväksynyt ryhmään lähes 3 300 jäsentä. Yle Keski-Suomi jututti 38-vuotiasta Rekosta Facebookissa ja hän kertoo itse olevansa kotoisin Jyväskylän Kypärämäestä.

- Muualla on käyty pari kertaa, mutta takaisin on aina tultu. Ryhmän perustin aikoinaan, kun huomasin rovaniemeläisillä olevan tällaisen ryhmän. Huomasin, ettei Facebookissa ole vielä tällaista.

Rekosen ylläpitämässä ryhmässä julkaistaan muun muassa paljon vanhoja kuvia Jyväskylästä. Kuvien alle syntyy usein keskustelua ja muistelua kyseisestä paikasta.

- Kuvat menee suoraan julki. Mun mielestä tosi ihania kuvia tulee, varsinkin tosi vanhat kuvat on sellaisia. Ryhmän kautta tiedän löytyneen lapsuudenkavereita ja jopa sukulaisia. Siellä on muisteltu kulmien pahoja poikia ja ravintoloiden portsareita ja vinkattu muun muassa grilliä, mistä saa parhaat taksarit.

Rekosen mukaan ryhmästä löytyy ehkä enemmän materiaalia aikuisille, mutta kaikki ovat tervetulleita mukaan kirjoittelemaan tai vaikka etsimään lapsuuden parhaita kavereita.

Kotiseutu on kelpo puheenaihe

Suomen Kotiseutuliitossa ja sen paikallisyhdistyksissä kotiseututyötä on tehty jo vuosikymmeeniä. Liiton tuore toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo on ilahtunut suomalaisten innosta perustaa erilaisia kotiseuturyhmiä.

- Sen lisäksi, että yhdistykset perustaa Facebookiin ryhmiä, niin on tullut vastaan myös näitä vapaasti syntyneitä ryhmiä eli on ollut pari aktiivista jollain paikkakunnalla asuvaa tai jostain kotoisin olevia, jotka ovat innostuneet laittamaan ryhmän pystyyn, kertoo Vanhatalo.

Kotiseutuyhdistystä tai kaupunginosayhdistystä ei enää tarvitse olla toiminnan ja ajatustenvaihdon takana.

- Verkostoja syntyy spontaanisti kotipaikkakunnan ja synnyinpaikkakunnan ympärille.

Kotiseuturakkaus ei Vanhatalon mukaan ole some-aikakaudella hiipumassa, päinvastoin.

- Tällaisissa ryhmissä oleminen on helppoa ja ihmisläheistä, eikä mitenkään aikaan sidottua. Tämä nostaa ehkä piilossa olevan kotiseutusuhteen esiin. Se, mistä on kotoisin on luonteva keskustelun ja jakamisen aihe myös sosiaalisessa medissa. Ehkä se tuo esille myös, miten tärkeä kotipaikkasuhde on, vaikka sitä ei niin tietoisesti ehkä mietitä, pohtii Vanhatalo.

Vanhatalo kertoo itsekin tykkäävänsä ja peukuttavansa monia ryhmiä.

- Viime syksynä perustettiin Pääkaupunkiseudun keskisuomalaiset ry, sillä on lyhenne Metsopoli (siirryt toiseen palveluun), jota käytetetään Facebookissa. Sitä seuraan ja siellä tosi aktiivisesti viestitään ajankohtaisista tapahtumista ja asioista ja se on erittäin eläväinen ryhmä, kuvailee Vanhatalo.