Diabetesliitto: Insuliinihoito säilytettävä maksuttomana ykköstyypin diabeetikoille

Liitto on hyvin huolissaan hallituksen tavoitteesta tehdä lääkekorvauksille 40 euron vuosittainen alaraja.

terveys
Levemir-insuliinia.
Juha-Pekka Huotari / Yle

Suomen Diabetesliitto, eduskunnan diabetesryhmä ja Diabetesliiton lääkärineuvosto on huolissaan hallituksen kaavailuista, joiden mukaan lääkkeille tulisi 40 euron vuosittainen alkuomavastuu. Vasta tämän jälkeen lääkkeistä alkaisi saada Kela-korvauksia.

Diabetesliitto muistuttaa, että ykköstyypin diabeetikot eivät tule toimeen ilman insuliinia. Heidän haimansa ei tuota insuliinia, jota ilman ihminen kuolee hyvin nopeasti.

Liitto, eduskunnan diabetesryhmä ja lääkärineuvosto ovat lähettäneet sosiaali- ja terveysministeriölle kannanoton, jossa vaaditaan, ettei alkuomavastuuta toteuteta elämälle välttämättömistä insuliiniostoista.

"Omavastuuosuutta ei voi hyväksyä"

Kannanotossa todetaan, että alkuomavastuu voisi myöhemmin nousta 40 eurosta. Samalla korostetaan, että diabetes luokitellaan vakavaksi ja pitkäaikaiseksi sairaudeksi, jonka hoito edellyttää vaikutustavaltaan korvaavaa tai korjaavaa välttämätöntä lääkettä.

– Ei ole hyväksyttävää, että välittömästi elämää ylläpitävää lääkehoitoa tarvitsevat ihmiset joutuisivat vuosittain maksamaan hengestään ”omavastuuosuuden”. Välittömästi elämää ylläpitävä lääkehoito tulee jättää vuosittaisen alkuomavastuun ulkopuolelle, kannanotossa todetaan.

Suomessa 43 000 ykköstyypin diabeetikkoa

Eettinen ongelma koskee liiton mukaan erityisesti niitä diabeetikkoja, jotka ovat täysin riippuvaisia insuliinista eivätkä käytä muita korvattavia lääkkeitä. Kyseessä on pieni joukko ja kustannusvaikutus kokonaisuuteen nähden olisivat liiton mielestä vähäisiä.

Insuliinihoidosta kokonaan riippuvaisia diabeetikkoja on Suomessa noin 43 000. Tällä hetkellä ykköstyypin diabeetikot saavat insuliinin ilmaiseksi, mutta joutuvat maksamaan insuliinista kolme euroa jokaisella ostokerralla apteekissa.