Japani antamassa satoja miljoonia talousapuna Ukrainalle

Japanin ja Venäjän suhteiden viilentyminen Krimin tapahtumien takia on vastoin pääministeri Shinzo Aben aiempia pyrkimyksiä.

Ukraina
Shinzo Abe
Franck Robichon / EPA

Japani aikoo myöntää Ukrainalle sadan miljardin jenin eli 710 miljoonan euron edestä talousapua, sanoo Japanin yleisradioyhtiö NHK. Sen mukaan pääministeri Shinzo Abe ilmoittaa tuesta ensi viikolla Hollannissa järjestettävän teollisuusmaiden G7-ryhmän kokouksen yhteydessä.

Abe sanoi Japanin parlamentissa keskiviikkona, että taloudellinen apu on tärkeää Ukrainan kriisin rauhanomaiseksi ratkaisemiseksi. Japanin avun on määrä koostua muun muassa lainoista, joilla tuetaan Ukrainan infrastruktuuria.

Japani liittyi aiemmin tällä viikolla Yhdysvaltain ja EU:n pakotteisiin, joilla pyritään painostamaan Venäjää hellittämään otteensa Ukrainasta.

Abelle tilanne on samalla hankala, sillä hän on virkakaudellaan pyrkinyt voimakkaasti vahvistamaan Japanin ja Venäjän taloussuhteita.

Hän oli yksi harvoista kehittyneiden maiden johtajista, joka osallistui Sotshin olympialaisten avajaisiin ja tapasi niiden yhteydessä Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Abe ja Putin ovat tavanneet myös useita muita kertoja sitten toissa vuoden lopun, jolloin Abe astui virkaansa.

Lähteet: AFP