1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Yle-veron indeksikorotus jäihin – "Kaikkien tingittävä vaikeassa taloustilanteessa"

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan ratkaisun taustalla on vaikea taloustilanne, jossa kaikkien on tingittävä.

kulttuuri
Petteri Orpo

Yle-veron indeksikorotus on päätetty jäädyttää. Ratkaisu koskee ensi vuoden Yle-veroa.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat päättivät asiasta perjantaina yksimielisesti, kertoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo.

"Poikkeukselliseksi" ratkaisua kuvailevan Orpon mukaan päätöksen taustalla on vaikea taloustilanne, jossa kaikkien on tingittävä.

– Kävimme aika pitkällisen keskustelun ja yksimielisesti päädyimme siihen, että tässä taloustilanteessa, kun vähän joka paikasta joudutaan kiristämään ja säästämään, niin on kohtuullista, että myös Ylen osalta tehdään tällainen päätös, Orpo sanoi Yle Uutisille.

Hänen mukaansa vuodelle 2015 tehtävästä indeksikorotuksen jäädytyksestä ei tule "tapaa" leikata Ylen rahoitusta.

– Ei tule tapaa. Eduskuntaryhmät halusivat hyvin voimakkaasti viestiä sen, että tämä oli poikkeuksellinen päätös tässä taloudellisessa tilanteessa ja tämä koskee vuotta 2015, Orpo vastasi.

"Leikkauksia yhteiskunnan eri suunnilla"

Orpon mukaan Yle-veron indeksikorotuksen jäädytys enteilee jo tulevan viikon vyönkiristyksiä.

– Hallitus kokoontuu tulevana maanantaina ja tiistaina kehysriiheen, niin joudutaan tekemään leikkauksia yhteiskunnan eri suunnilla. Silloin tämä Ylen indeksin jäädyttäminen on tavallaan linjassa tämän kanssa, Orpo kuvaili.

Oppositiopuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan perusteluissa toistuivat samat teesit.

– Kun eletään taloudellisesti vaikeita aikoja, niin kaikkien on osallistuttava säästöihin, ja kaikkia veronkorotuksia halutaan välttää, sanoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen, joka luonnehti päätöstä yhtä vuotta koskevaksi poikkeusratkaisuksi.

Yle-vero on tänä vuonna yksittäiselle kansalaiselle enintään 143 euroa, joten ensi vuonna vero pysyy eduskuntaryhmien puheenjohtajien ratkaisun jälkeen samalla tasolla. Yle-veron suuruus riippuu henkilön ansio- ja pääomatulojen määrästä.

Eduskuntapuolueet sopivat Yle-verosta loppuvuonna 2011. Vanha TV-maksu siirtyi historiaan vuonna 2013. Yle-verosta sopiessaan eduskuntapuolueet sopivat, että veron tasoa tarkistettaisiin vuosittain vuotuisen kustannustason nousua vastaavaksi. Esimerkiksi täksi vuodeksi Yle-veron enimmäissumma nousi kolmella eurolla.

Uutisen indeksikorotuksen jäädyttämisestä vuonna 2015 kertoi ensimmäisenä MTV.

Lue seuraavaksi