EU ja Ukraina allekirjoittivat osan marraskuussa jäädytetystä sopimuksestaan – video

Ele oli symbolinen mutta tärkeä askel Ukrainan sitoutumisessa länsimaihin. Taloudellisilta osiltaan sopimuksen allekirjoittaminen vie ainakin kesään asti.

Ukraina
Arseni Jatsenjuk
Ukrainan väliaikainen pääministeri Arseni Jatsenjuk allekirjoitti assosiaatiosopimuksen.

EU ja Ukrainan väliaikaishallitus ovat allekirjoittaneet osittain sopimuksen, jonka jäädyttäminen johti Ukrainan hallituksen kaataneen kuohunnan alkamiseen.

EU-maiden johtajat, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy, EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso, EU-maiden johtajat ja Ukrainan väliaikainen pääministeri Arseni Jatsenjuk allekirjoittivat assosiaatiosopimuksen poliittiset osat EU:n huippukokouksen yhteydessä Brysselissä perjantaina.

Vapaakauppaa koskevat osat on määrä allekirjoittaa vasta sen jälkeen, kun Ukrainalla on valittu vaaleilla uusi presidentti. Vaalipäivä on toukokuussa.

Koko sopimus on 1 200-sivunen

Van Rompuy sanoi allekirjoitustilaisuuden jälkeen viestissään sosiaalisessa mediassa, että sopimuksen solmiminen kertoo EU:n ja Ukrainan suhteiden tärkeydestä ja halusta edistää niitä.

– Sopimus vahvistaa Ukrainan kansan halun elää maassa, jota johdetaan demokraattisten arvojen ja lakien mukaisesti ja jossa jokaisella kansalaisella on oikeus osaansa kansallisesta vauraudesta, Van Rompuy sanoi.

Kokonaisuudessaan 1 200-sivuinen asiakirja kattaa laajan kirjon asioita taloudellisesta yhdentymisestä oikeusjärjestelmän uudistuksiin, kuluttajien oikeuksiin ja ympäristön suojeluun.

Ukrainan tuolloinen presidentti Viktor Janykovitš jätti sopimuksen allekirjoittamatta marraskuussa suojellakseen hallintonsa Venäjän-suhteita. Siitä alkaneet protestit johtivat verisiksi yltyneisiin yhteenottoihin ja lopulta hallituksen kaatumiseen ja Janykovitšin pakoon Venäjälle.

Lähteet: Reuters, AFP