1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Näille aloille voi syntyä uusia työpaikkoja – "Paperitehtaassa keskitytään vain paperinvalmistukseen"

Isojen yritysten yhä kiihtyvä ulkoistustarve luo Suomeen paljon uusia työpaikkoja tulevaisuudessa. Työpaikkoja häviää perusteollisuudesta, mutta niitä syntyy uusiin alihankintayrityksiin, ennakoi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Hitaan talouskasvun takia työpaikkojen kokonaismäärän ennustetaan kasvavan kuitenkin hyvin vähän.

Suljettujen paperitehtaiden vaikutukset näkyvät entisissä työntekijöissä ja tehdaspaikkakunnilla yhä voimakkaasti. Nyt paperiteollisuuden raju rakennemuutos saattaa olla kuitenkin tasoittumassa. Kuva: Yle

– Unohtakaa koko työllisyyden nousu, näin kiteyttää Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkija Hannu Kaseva Suomen lähivuosien työllisyystilanteen.

Hitaana jatkuva rakennemuutos tuo työpaikkoja tietyille aloille, mutta myös vie niitä. Vuoteen 2016 mennessä koko kansantalouteen syntyy Etlan mukaan vain noin 12 000 uutta työpaikkaa.

Eniten työpaikkojen määrä lisääntyy liike-elämän ja rahoitusalan palveluissa sekä kiinteistönhoidossa.  

– Työpaikkoja syntyy ylipäätään yritysten alihankintaan. Esimerkiksi teollisuus keskittyy entistä enemmän ydintoimintoihinsa ja ostaa muut tarvittavat palvelut ulkopuolelta. Työ lähtee pois teollisuudesta, mutta siirtyy uusille toimialoille. Paperitehtaassa keskitytään vain paperinvalmistukseen, summaa Hannu Kaseva.

Autonvalmistusta ja nettikauppaa

Nopeasti kasvaa myös pienten yritysten määrä. Esimerkiksi pieniä kahviloita ja kampaamoita syntynee Suomeen entistä enemmän. Samalla myös pienet yksityiset terveysalan yritykset tuovat monelle uuden työpaikan.

Työpaikkoja syntyy paljon myös tietoliikenteeseen eli aloille, jotka myyvät kotitalouksille ja yritykselle nettipalveluja.

Yksi merkittävä tekijä on nettikaupan entistä nopeampi yleistyminen, mikä synnyttää uusia työpaikkoja.

Yksittäisistä projekteista lisää töitä tuo muun muassa autonvalmistus Uudessakaupungissa.

– Ja meillähän kahden ydinvoimalan pitäisi käynnistyä, mikä lisää valtavasti konsulttipalvelujen tarvetta, sanoo Etlan Kaseva.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Etsi toimiala, tarkastele kehitystä

Tuotannon kehitys toimialoittain vuosina 2015–2017. Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista.Lähde: Etla