Kotikaupungin kartta siirtyi kankaaseen - forssalaiset kassit leviävät maailmalle

Kasseihin tykästynyt ompelija Marja Hannula näki Lontoossa kassin, jossa oli Lontoon kartta. Nyt kotikaupunki Forssa on siirretty kassiin. Kotikadut ja lähiseutu siirtyvät kätevästi myös pyyhkeisiin ja pefletteihin.

Kotimaa
Marja Hannula ja hänen pellavainen luomuksensa Forssa-kassi
Mikael Juntunen/ Yle

– Olen ollut pienestä saakka sellainen Kassi-Alma. Kun näen uuden kankaan, mietin ensimmäisenä, millaisen kassin siitä voisi tehdä. Se on kestävää kehitystä. Minulle kestävä kehitys on kestävä ja pestävä. Vasta toisena alan miettiä, mitä muuta siitä saisi, sanoo omelija Marja Hannula.

Siksi ei olekaan yllätys, että ompelijan arki on nykyisin kasseja ja karttoja. Marja Hannula yhdisti kotikaupungin kartan ja kassin suosikkikankaaseensa pellavaan. Materiaaleihin kuuluu myös puuvillaa.

– Idea lähti Lontoon karttakankaasta. Mietin miten sen voisi soveltaa Forssaan, kunnes viime vuonna vähän aukesi. Nostetaan Forssan keskustan maamerkkirakennukset esille.

Kartan piirsi taiteilija Ybi Hannula koko lailla yksiyhteen Forssan katukartan kanssa.

– Rakennusten muoto ja pääkadut ovat oikeat. Tuon pohjalta voisi varmaan suunnistaa keskustassa, sanoo Hannula.

Pellava on ykkösjuttu, on ollut sitä aina. Nyt Forssa-sarjaan kuuluvat kassit, käsipyyhe ja pefletti, mutta erilaisista pellavalaaduista on moneksi. Ideariihessä on syntynyt jatkoksi monenmoista.

– Essua, patakinnasta ja pannulappua. Meillä on myös pellavaista Forssa-vahakangasta, siitä saisi vaikkapa pesupusseja, johon voi heittää uimahallissa märän uikkarin, pohtii Hannula.

Lupaava alku

Forssa-kangasta on painettu 500 metriä. Suurin osa siitä on jo ommeltu ja myytykin. Tuotekehittely Koversiksen ompelimossa on vielä vaiheessaan, mutta jo nyt yhden messukokemuksen jälkeen, se on viemässä ihan uusille urille koko yrityksen toimintaa. Pellavan käyttö ykkösmateriaalina vahvistuu ja värikirjoa laajennetaan tarpeen mukaan.

– Mustavalkoista on tulossa, värejä käytetään hillitysti, näillä leikitään jatkossakin, sanoo Hannula Forssa-mekko päällään.

Turkkuunkin meni just kasseja entisille forssalaisille

Marja Hannula

Karttakuosin toivotaan tuovan kaivattua lisätuloa. Ensiesiintyminen oli rohkaiseva ja Koversiksen ovi käy tasaiseen.

– Messut olivat lupaavat alku. Melkein valmiit tuotteet kaikki mitä oli, meni kaupaksi. Olen ihan varma, että tästä tulee menestys ja Forssaa nostattava juttu. Tällä on myös työllistävä vaikutus, koska kaikki tehdään forssalaisena työnä.

Forssa kassissa maailmalle

Kangaskeksintö voisi olla laajemminkin hyödyksi. Voisi ajatella, että markkinat ovat vain Forssassa, mutta jos kerran Lontoon kassi tulee Forssaan, niin miksei Forssan kassi voisi mennä Lontooseen.

– Messuilla ostajat kertoivat lähettävänsä kassin Australiaan, toinen lähetti Brysseliin ja yksi Sveitsiin. Turkkuunkin meni just kasseja entisille forssalaisille, sanoo Hannula.

Harkinnassa on naapurikuntien karttojen tekeminen, tai koko seutukunnan siirtäminen kankaalle.

– Forssasta saa rakennuksia esille, mutta saako vaikkapa Jokioisilta? Jokaisessa paikassa on jotakin, ainakin kirkko.

Yksi on varmaa: vanhoja asioita ei lämmitellä. – Ei lämmitellä. Jos siihen lähtee, kohta päästään piparkakkutalohaikailuihin. Mennyt on mennyttä, me katsomme eteenpäin.