Oliko miekkamies sotilas - historiankirjat menossa uusiksi

Mihin Janakkalan miekkamies on kuulunut, kenen valtaa hän on ylläpitänyt, kuka piti valtaa Hämeessä, millainen yhteisö seudulla asui? Näitä pohtii nykyään Museoviraston kenttäosaston tutkija Simo Vanhatalo. Hän on yhä hämmentynyt valtavasta ulkomaisesta kiinnostuksesta. Hämeenlinnan seudulla on täytynyt olla enemmän asutusta kuin on ajateltu, mikä mullistaa vanhan historiankirjoituksen.

kulttuuri
Museoviraston tutkija Simo Vanhatalo vieraili Janakkalassa luennoimassa miekkamiehestä
Museoviraston tutkija Simo Vanhatalo vieraili Janakkalassa luennoimassa miekkamiehestä.Pertti Lampinen / Yle

Historia on kirjoitettu sellaiseksi kuin se on haluttu tai mitä on aikanaan tarvittu. Muinaislöytöjen kriittinen tutkimus, arkeologia, tarjoaa vähitellen suomalaiselle historiankirjoitukselle uutta aineistoa tai uusia kysymyksiä. Janakkalan miekkamies voi tarjota paljon uutta tietoa nykyisen Suomen esihistorian tutkimukselle, uskoo Museoviraston tutkija Simo Vanhatalo.

Suomessa on aina tapeltu ja vaikutteita tullut idästä ja lännestä

Simo Vanhatalo

– Historiankirjoitus tulee muuttumaan. Harrastajatutkijat ovat arvokkaita, koska he menevät paikkoihin, joista vanhan tiedon mukaan ei pitäisi mitään löytyä. Hautalöydöt ovat tärkeitä, koska haudoissa on aseita, jotka voidaan havaita metallinilmaisimilla. Ja hautapaikat eli kalmistot ovat tärkeitä, koska niiden lähellä on ollut aina rautakauden kylä, mikä on kaikkein kiinnostavinta.

Suomen alue on ollut monelle ulkomaiselle tutkijalle vieras. Heille on ollut yllätys, että Suomestakin löytyy kansainvälistä tavaraa. – Mekin olemme kuuluneet aina Eurooppaan ja kun näitä miekka-asioita on selvitetty, on havaittu, että Suomessa on rikas miekka-alue. Se on ollut ulkomaalaisille yllätys. Olen kyllä hämmästynyt tästä suosiosta, onhan näitä kaivettu ennenkin, Vanhatalo sanoo.

Asukkaita on täytynyt olla enemmän

Vanhatalon mukaan miekkamiehen tiedot liittyvät vähitellen historiallisiin tapahtumiin ja yhteyksiin. Onko täällä ollut sotilasjärjestelmä: jos on ollut sotilas, niin on täytynyt olla ihmisiäkin?

– Asukkaita on täytynyt olla Hämeessä enemmän kuin on aikaisemmin luultu. Mietin paljon tätä Hämettä ja Hämeenlinnan seutua, että kartat menevät uusiksi: kalmistolöytöjäkin on jo niin paljon. Jos tänne on tullut vieraan vallan henkilöitä, siihen on ollut syy. On kiinnostavaa tutkia, onko miekkamies ollut samaa väestöä kuin muut ja siihen tarvitsemme eri DNA:ta. Jänniä tuloksia on tulossa, Vanhatalo sanoo.

Janakkalan seudulta on paljon löytöjä, joissa on Venäjältä peräisin oleva linturiipus. Vanhatalon mukaan Suomessa on aina tapeltu, vaikutteita on tullut idästä ja lännestä, molemmilta suunnilta. Janakkalan miekkamieheksi kutsuttu löytö ja muut runsaat rautakauden hautalöydöt ovat nostaneet uuden kiinnostuksen Suomen 1000-luvun alun historiaan.

– Raha, kaupankäynti ja valta ovat aina liikuttaneet ihmisiä. Suomi on sillisalaatti ja meillä on vielä paljon paikkoja tutkittavaksi. Tämä on ollut hyvä herätys ja tästä riittää paljon virtaa tulevaisuuteen. Nyt opiskelijatkin ovat alkaneet kiinnostua jälleen rautakaudesta.

Vanhatalo myöntää, että myös tutkijan omat päänsisäiset kuvat ovat menneet täysin uusiksi: hämäläisissä kylissä saattaa olla todella pitkä jatkumo ja tulevaisuudessa nähdään, mitä miekkamiehen jäljistä saadaan irti.