Turkki esti pääsyn Twitteriin - presidentti twiittasi vastalauseen

Pääsy Twitteriin estettiin tuomioistuimen päätöksellä sen jälkeen, kun Turkin pääministeri oli uhannut tuhota Twitterin. Taustalla uskotaan olevan hallituksen ympärillä vellova korruptiojupakka.

Ulkomaat

Turkin presidentti Abdullah Gül on tuominnut pääministeri Recep Tayyip Erdoganin läpiajaman Twitterin käyttökiellon. Gül ilmaisi vastalauseensa kiertämällä kieltoa ja twiittaamalla, ettei Twitterin kaltaisten sosiaalisen median palvelujen täydellistä kieltämistä ei voi hyväksyä.

Hänen mukaansa hyväksyttävää voisi olla vain yksittäisille sivuille pääsyn estäminen, jos tuomioistuin katsoo niiden loukkaavan jonkun henkilön yksityisyyttä.

Gül totesi viestissään myös, ettei kaikkialla maailmassa käytettyjen alustojen käyttöä ole teknisesti mahdollista kokonaan estää.

Turkkilaiset tuomioistuimet estivät pääsyn Twitteriin sen jälkeen, kun Erdogan oli uhannut tuhota Twitterin. Taustalla uskotaan olevan pääministerin ympärillä vellovat korruptiosyytökset, jotka saivat alkunsa juuri Twitteristä.

Tietoliikennettä valvova elin BTK sanoo, että pääsy Twitteriin estettiin, kun kansalaiset olivat valittaneen sen loukkaavan yksityisyyttä. BTK:n mukaan Twitter ei ollut piitannut aiemmista sisällön poistamista koskeneista pyynnöistä.

Twitter sanoo selvittävänsä asiaa. Yhtiö on julkaissut turkkilaisille käyttäjille osoitetun twiitin, jossa neuvotaan, miten jatkaa Twitterin käyttöä tekstiviestien avulla.

Käyttökieltoa voi kiertää ulkomaisten palvelimien kautta.

Vastalauseita myös ulkomailta

Kiellon on tuominnut muun muassa EU:n Turkki-raportoija, europarlamentaarikko Ria Oomen-Ruijten. Hän toteaa, että turkkilaisten tulisi saada ilmaista mielipiteensä sekä internetissä että muualla.

EU:n laajentumiskomissaari Štefan Füle on sanonut olevansa hyvin huolissaan kiellosta. Hän totesi Twitterissä, että vapaus viestiä ja valita itse viestintäkeinonsa on EU:n perusarvoja.

Myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tiedottaja toteaa, ettei Turkin määräämä kielto vastaa Saksan käsitystä ilmaisuvapaudesta.

Erdogan on todennut, ettei hän piittaa siitä, mitä kansainvälinen yhteisö asiasta ajattelee.

Gül ja Erdogan edustavat molemmat islamilaista AK-puoluetta ja ovat liittolaisia. Gülia pidetään kuitenkin sovinnollisempana hahmona kuin pääministeriä ja ajoittain heidän suhteensa ovat vaikuttaneet jännittyneiltä.

Hallitusta ovat ravistelleet kuukausien ajan korruptioepäilyt, jotka ovat ulottuneet pääministeriin itseensä asti. Erdogan on syyttänyt korruptiotutkintaa salaliitoksi hallitusta vastaan. Lahjustutkinnan alkamisen jälkeen hallitus on tiukentanut internetin valvontaa, lisännyt hallituksen valtaa tuomioistuinnimityksiin ja erottanut tai siirtänyt toisiin tehtäviin tuhania poliiseja sekä satoja syytttäjiä.

Lähteet: AFP, Reuters