Pietarilaisaktivistit ajavat kansanäänestystä kaupungin irtautumisesta Venäjästä

Idean takana on demokraattinen nuorisojärjestö Vesna, jonka mukaan tempauksen tarkoitus on näyttää, että nyky-Venäjällä on mahdotonta järjestää kansanäänestyksiä ja että Krimin kansanäänestys oli laiton.

Ulkomaat
Suomenlahteen laskevaa Nevajokea Pietarin keskustassa.
Suomenlahteen laskevaa Nevajokea Pietarin keskustassa.Anatoli Maltsev / EPA

Hiljattain syntynyt pietarilainen nuorisojärjestö Vesna ("Kevät") on vienyt kaupungin vaalilautakuntaan hakemuksen kansanäänestyksen järjestämiseksi. Vaakalaudalla olisi kaksi vaihtoehtoa: joko kannattaa Pietarin liittymistä Eurooppaan Liechtensteinin ruhtinaskunnan tapaan tai on Venäjän osana pysymisen kannalla.

Järjestön viestintäsihteeri Anton Gorbatševitš kertoi Yle Novostin haastattelussa, että hakemusta varten piti koota 20 hengen aloiteryhmä. Vaalilautakunta hyväksyi hakemuksen käsiteltäväksi. Päätöksen on määrä tulla noin kahden viikon kuluessa.

Jos lautakunta hyväksyy äänestyshakemuksen, se siirtyy kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Järjestössä ei kuitenkaan uskota, että hakemus läpäisee edes vaaliviranomaisvaiheen.

– Nyky-Venäjällä on mahdotonta järjestää kansanäänestystä mistään tahansa aiheesta. Kaupungin vaalilautakunta ei hyväksynyt yhtään meidän ehdottamistamme vakavista äänestyksistä. Tällä tempauksella haluamme näyttää, kuinka absurdi tilanne maassa on. Kansanäänestyksiä koskeva perustuslain pykälä ei toimi, ja valtionjohto osoittaa kaksinaamaisuutensa tukemalla Krimin kansanäänestystä, sanoi Gorbatševitš.

Vesna-järjestöön kuuluu Jabloko-puolueen ja Solidarnost-liikkeen nuorisosiipien jäseniä. He yrittivät ajaa kansanäänestyksiä kaupungin elämän tärkeistä asioista kuten kiistellystä Ohta-keskuksen pilvenpiirtäjästä. Vaalilautakunta hylkäsi kaikki hakemukset.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Katri Pynnöniemi tunnisti aloitteen epävakavuuden. Hänen mielestään tätä aloitetta täytyy tarkastella muiden viimeaikaisten tapahtumien valossa. Pynnöniemi muistutti viime lauantain mielenosoituksesta Moskovassa ja venäläisten tiedemiesten vaatimuksesta tarkistaa, täyttävätkö Dmitri Kiselevin lausunnot ääritoiminnan kriteerit.

Pynnöniemi arvioi, että Venäjällä halutaan nyt näyttää, etteivät kaikki ole samaa mieltä Krimin tapahtumista. Hänen mukaansa hankkeiden onnistumista on vaikea arvioida, mutta hän ei usko, että ne saavat laajempaa tukea.