1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kansalaiset nousevat taas herkästi barrikadeille

Kansalaisvaikuttaminen asioiden läpi viemiseksi näyttää taas virinneen. Jo pelkästään Lounais-Hämeessä on eri asioiden puolesta varsin vakavaa liikehdintää - kansalaiset tuovat julki mielipiteensä mielenosoituksilla, kyläkokouksilla ja adresseilla. Tapetilla on muun muassa tuulivoimaa, vanhojen rakennusten suojelua ja vesisotaa.

Kotimaan uutiset
Naisia ja lapsia kotihoidontuen mielenosoituksessa.
Kristiina Lehto / Yle

Suunnitelmat pohjavedenottamoiden rakentamisesta kuohuttavat Lopen Räyskälässä ja Tammelan Portaassa. Portaassa pumppaamo tehtäisiin lähelle vanhoja juoksuhautoja, jotka ovat historiallisesti merkittäviä. Kyläläiset ovat peloissaan siitä, että pumppaamon rakennnustyöt tuhoavat ne.

Hämeen Härkätien varrella olevan ikivanhan kylän asukkaat ovat kauhuissaan myös siitä, mitä rakennustyöt saattavat aiheuttaa maan alla piilevälle arvokkaalle muinaishistorialle. Historiallisia esineitä tiedetään olevan piilossa paljon, ja asutusta kylällä tiedetään olleen jo vuonna 2300 ennen ajanlaskun alkua.

Hieman idempänä Lopen Räyskälässä väki liikehtii niin ikään pohjavedenottohankkeiden vuoksi. Räyskäläläiset ovat huolissaan siitä, että pumppauspaikka sijaitsee aivan Maakylä-Räyskälän noin kuuden tuhannen hehtaarin suuruisen Natura-alueen rajalla.

Jo Koijärviliikkeen syntymisen läheltä nähnyt forssalainen toimittaja Eeva Suojanen sanoo, että kansalaisaktiivisuus on selvästi lisääntynyt.

Minusta on aivan ihanaa, että kansalaiset aktivoituvat!

Eeva Suojanen

– Ja sitä myös tarvitaan entistä enemmän, ja tuntuu siltä, että kyllä niillä vaikutustakin on. Tämä kansalaisaloite, mikä tuli eduskuntaankin, tuo varmasti sekin uutta aatetta ja liikehdintää myös kentälle.

Eeva Suojanen uskoo, että kansalaisaktiivisuus on lisääntynyt kenties hallinnon keskittämisen voimistuessa.

– Koetaan, että virallinen päätöksenteko on mennyt kauemmas kansalaisesta. Minusta on aivan ihanaa, että kansalaiset aktivoituvat!

Koulut saavat perinteisesti väen liikkeelle

Esimerkiksi kansalaisaktiivisuudesta voi nostaa myös vaikkapa viime vuotisen Koijärven koulu-casen Forssasta. Pohjoisforssalaisille oli kertaalleen luvattu oma uusi koulu. Sen rakentaminen kuitenkin pyörrettiin takaisin, mistä nousi oikea Pohjois-Forssan kylähenki. Ja kun asukkaat järjestivät Forssan kaupungintalolle suuren mielenosoituksen, päätti kaupunki antaa väelle koulunsa.

Koulukysymys saattaa synnyttää myös uuden myrskyn paikkakunnalla: Forssassa puhutaan nyt siitä, että kuntalaiset tapaavat barrikadeilla, mikäli kaupunki aikoo lakkauttaa Tölön koulun. Aika sitten näyttää, kuka valtaa käyttää.

Rakennusyhtiön ajatus puolestaan purkaa kerrostalon tieltä Forssan viimeinen makasiini, on herättänyt tunnekuohun sekin. Forssassa on liikkeellä adressi, johon vanhan puuvillamakasiinin suojelua vaativat ihmiset allekirjoittavat nimiään. Rakennuksen koetaan olevan osa teollista kulttuuriperintöä, sanoo Eeva Suojanen.

– Tottahan makasiini pitää säilyttää. Se on tavallaan tunnus koko tästä Forssan tekstiilihistoriasta. Näitä makasiineja oli aikanaan toistakymmentä ja tämä on nyt lajinsa viimeinen.

Oma lukunsa ovat vielä tuulivoimapuistohankkeet, joita on vireillä useita Lounais-Hämeessä.