1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ukrainan kriisi ei ole lisännyt suomalaisten Venäjä-pelkoja

Suomalaiset eivät pelkää Venäjää. Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämän Venäjä-kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen pitää todennäköisenä, että Venäjä uhkaa tulevaisuudessa Suomen turvallisuutta.

Kuva: Yle uutisgrafiikka

Kolme neljästä suomalaisesta ei pidä Venäjää uhkana Suomen turvallisuudelle. Taloustutkimuksen Yle Uutisten toimeksiannosta tekemän kyselyn mukaan kansalaisten asenteet eivät ole juuri muuttuneet viime vuodesta. Vähiten Venäjää pelkäävät vihreiden ja vasemmistoliiiton kannattajat.

Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) kommentoi lukuja Brysselissä.

– Tämähän on ihan hyvä asia. Se on osoitus siitä, että me suomalaiset ollaan ihan fiksua, rationaalista, rauhallista kansaa.

Pitääkö Venäjää pelätä?

– Ei minun mielestä pidä. Venäjä on ollut meidän naapurimme aika kauan. Olemme olleet osa Venäjää ja meillä on ollut vaikeuksia Venäjän kanssa historian saatossa. Välillä Venäjän kanssa menee hyvin, välillä Venäjän kanssa menee huonommin. Juuri nyt on vaikeampi vaihe päällä, Stubb toteaa.

Talouspakotteet arveluttavat

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan suomalaiset eivät ole myöskään innokkaita ajamaan Venäjän vastaisia talouspakotteita. Lähes 60 prosenttia vastaa, että Suomen ei pidä olla aktiivisesti mukana ajamassa talouspakotteita, koska Venäjä on Suomelle taloudellisesti niin tärkeä. 

Vajaa kolmannes kannustaa päättäjiä talouspakotteisiin, vaikka niillä olisi vaikutusta myös Suomen talouteen. Pitäisikö hallituksen nyt kuunnella, mitä kansalaiset ajattelevat ja muuttaa suuntaa?

– Totta kai tulokset aina vaikuttaa, me analysoidaan erilaisia tietoja, mutta enemmän olen nyt huolissani Venäjän taloudellisesta tilanteesta kuin täsmäpakotteista, sanoo ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb.