Erityislukioiden kohtalo pelottaa - oppilaat osoittivat mieltään eduskuntatalolla

Erityislukiossa odotetaan jännityksellä, tuleeko lukiouudistus pienentämään valtion myöntämää lisätukea. Helsingin erityislukioiden oppilaat puolustivat perjantaina eduskuntatalolla omien opinahjojensa tulevaisuutta.

Eduskuntatalo
oppilaita osoittamassa mieltä eduskuntatalon portaiden edessä
Yle/ Saija Nironen

Esimerkiksi Kallion ilmaisutaidon erityislukiossa, Helsingin kuvataidelukiossa ja Mäkelänrinteen urheilulukiossa jännitetään kovasti lukiouudistuksen tuomia muutoksia.

Uudistus saattaa muuttaa koulujen saaman rahoituksen ehtoja. Lukioissa pelätään, että valtiontuen pieneneminen vaarantaa eri alojen harjoittelun.

- Minä toivon, että tämä asia käsitellään kunnolla ja mieluiten mahdollisimman nopeasti. Vielä ei ole saatu kunnollista vastausta kysymykseen, että mikä on erityislukioiden kohtalo. Me olemme kaikki tosi huolissamme tästä, sanoo mielenosoitukseen Kallion ilmaisutaidon lukiosta tullut Jimi Holmberg.

- On ikävää, jos teattersita kiinnostunut nuori ei pääsekään tulevaisuudessa opiskelemaan esimerkiksi ilmaisutaitoa. Silloin ei välttämättä erikoistu haluamalleen alalle, sanoo puolestaan Olivia Ukkola.

- Minusta on tosi tärkeää, että Suomessa on tällainen opiskelumahdollisuus. Kyllä opiskelijoiden pitää voida tehdä sitä, mikä itseä kiinnostaa, toetaa Mimmu Korvenpää.

Opetusministeri Krista Kiuru vakuuttaa, ettei erityislukioita ole tarkoitus ajaa alas.

- Minusta on liian varhaista ottaa kantaa siihen, millä tavalla tuo rahoitus sitten jatkossa järjestyy. Minusta tässä voidaan kuitenkin olla huoletta, sillä erityislukioita kyllä tarvitaan ja haluan tältä huhulta katkaista kyllä siivet, sanoo Kiuru.

Hallitus pohtii säästöjä kehysriihessä ensi viikolla.