1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Medvedev vaatii Ukrainaa maksamaan takaisin miljardien kaasualennukset

Medvedevin vaatimus perustuu vuoden 2010 sopimukseen, jolla Ukraina jatkoi Venäjän Krimillä olevan laivastotukikohdan vuokrasopimusta ja Venäjä lupasi alennusta kaasun hinnasta.

Ukraina
Dmitri Medvedev
Dmitri MedvedevMihail Metzel / AFP

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev vaatii Ukrainaa maksamaan takaisin noin kahdeksan miljardia euroa, jonka se on hyötynyt kaasun hinnassa Venäjän Krimillä olevaa laivastotukikohtaa koskevan sopimuksen ansiosta.

Medvedevin mukaan Ukraina on summan velkaa, koska Krim on nyt osa Venäjää ja vuoden 2010 sopimus Sevastopolin laivastotukikohdasta voidaan purkaa. Venäjä hyväksyi perjantaina lain Krimin liittämisestä Venäjään huolimatta Ukrainan ja länsimaiden vastalauseista.

Noustuaan valtaan vuonna 2010 Ukrainan presidentti Viktor Janukovitš jatkoi laivastotukikohdan vuokrasopimusta Venäjän kanssa vuoteen 2042 asti. Sopimus olisi muutoin umpeutunut vuonna 2017.

Vastineeksi Venäjä lupasi Ukrainalle alennusta kaasun hinnasta runsaat 70 euroa jokaista tuhatta kuutiometriä kohden.

Venäjän mukaan Ukraina on saanut alennuksen vuodesta 2010 asti, vaikkei uusi sopimus olisi astunut voimaan ennen vuotta 2017. Sopimuksen aikoinaan Janukovitšin kanssa allekirjoittanut Medvedev sanoo, että olisi täysin oikeutettua vaatia rahojen palauttamista oikeusteitse. Hän kuitenkin myöntää, että se olisi vaikeaa.

Hänen mukaansa Ukraina on kaiken kaikkiaan velkaa Venäjälle vajaat 12 miljardia euroa.

Medvedevin mukaan Venäjällä ei ole varaa menettää tällaista rahasummaa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi