1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Virolainen poliitikko vertaa Putinin puhetta Hitlerin puheisiin – "Päättely ja argumentaatio lähellä toisiaan"

Virolainen poliitikko ja Viron puolustusministerin ex-neuvonantaja Eerik-Niiles Kross kirjoittaa virolaisen Postimees-sanomalehden verkkosivuilla, että Vladimir Putinin tiistainen Krim-puhe ja Adolf Hitlerin Anschluss-puheet ovat huomattavan samankaltaisia.

Viron puolustusministerin entinen neuvonantaja ja ex-diplomaatti Eerik-Niiles Kross vertaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiistaista Krim-puhetta Adolf Hitlerin vuoden 1938 Anschluss-puheisiin virolaisen Postimees-lehden verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Anschluss viittaa Itävallan miehittämiseen ja liittämiseen natsi-Saksaan vuonna 1938.

Krossin mukaan Putinin ja Hitlerin puheiden rakenne, päättely, argumentaatio ja ilmaisut ovat "niin lähellä toisiaan, ettei voi olla miettimättä, onko kyse sattumasta".

Hän pohtii, voiko olla mahdollista, että "joku Putinin puheiden kirjoittajista, kuten piilomerkitysten mestari Vladislav Surkov, on tahallisesti rakentanut kokonaisuuden, joka ei jää historioitsijoilta huomaamatta".

Kirjoituksessaan Kross käy yksityiskohtaisesti läpi Putinin ja Hitlerin puheiden vironkielisiä käännöksiä ja esittää kohtia, joissa yhdenmukaisuudet ovat hänen mielestään ilmeisiä.

Krossin mukaan Putinin ulkopolitiikan vertaaminen Hitleriin tähän asti ollut pitkälti hysteeristä liioittelua, mutta Krimin valtaamisen ja varsinkin Putinin Krim-puheen jälkeen monet asiantuntijat ovat Krossin mukaan löytäneet yhtäläisyyksiä Putinin ja Hitlerin ulkopolitiikasta.

Hän viittaa ruotsalaisen diplomaatin ja professorin Anders Åslundin yksityiskohtaiseen analyysiin, jossa Putinin ja Hitlerin puheista löytyi 12 yhteneväisyyttä.

Näitä ovat muun muassa seuraavien ilmaisujen käyttäminen: historiallisten vääryyksien korjaaminen, entisten valtionjohtajien petturuus, ulkomailla oleskelevien maanmiesten oikeuksien puolustaminen, itsemääräämisoikeuden vapaa tulkinta ja lännen syyttely kaikesta.

– Åslundin analyysin kanssa voi olla suuresti samaa mieltä, Kross kirjoittaa.

Aiemmin diplomaattina ja Viron turvallisuuspalvelun johtajana työskennellyt, oikeistopuolue IRL:n kuuluva Eerik-Niiles Kross tunnetaan pitkän linjan Putinin ulkopolitiikan kriitikkona. Viime tammikuuhun asti hän toimi Viron puolustusministerin Urmas Reinsalun neuvonantajana.

Viime vuonna Kross pyrki Tallinnan pormestariksi, mutta jäi äänestyksessä kolmanneksi. Hän on lisäksi tietoturva-alan yrittäjä.